Introduction to Data Interpretation

Introduction to Data Interpretation

Direction: The bar graph shows the percentage distribution of the total expenditures of a company under various expense heads during 2005. Study the bar graph and answer the following four questions.

1. If the interest on loans amounted to \$ 2.45 billions, then the total amount of expenditure on advertisement, taxes and research and development is equal to

1. From the given bar graph , we see
Percentage expenditure on loans = 17.5%
Percentage expenditure on advertisement, taxes and research and development = (15 + 10 + 5)% = 30%
∵ 17.5% ≡ \$ 2.45 billion

 ∴ 30% = 2.45 × 30 17.5

Correct Option: C

From the given bar graph , we see
Percentage expenditure on loans = 17.5%
Percentage expenditure on advertisement, taxes and research and development = (15 + 10 + 5)% = 30%
∵ 17.5% ≡ \$ 2.45 billion

 ∴ 30% = 2.45 × 30 17.5

Required answer = \$ 4.2 billion

1. The ratio of the total expenditure on infrastructure and transport to the total expenditure on taxes and interest on loans is

1. According to given bar graph , we have
The total expenditure on infrastructure and transport = 20 + 12.5 = 32.5%
The total expenditure on taxes and interest on loans = 10 + 17.5 = 27.5%
Required ratio = The total expenditure on infrastructure and transport : The total expenditure on taxes and interest on loans

Correct Option: B

According to given bar graph , we have
The total expenditure on infrastructure and transport = 20 + 12.5 = 32.5%
The total expenditure on taxes and interest on loans = 10 + 17.5 = 27.5%
Required ratio = The total expenditure on infrastructure and transport : The total expenditure on taxes and interest on loans
∴ Required ratio = 32.5 : 27.5 = 13 : 11

1. If the expenditure on advertisement is \$ 2.10 crores, then the difference between the expenditure on transport and taxes is equal to

1. On the basis of given graph in question ,
Difference of percentage expenditure on transportation and taxes = 12.5 – 10 = 2.5%
∵ 15% = \$ 2.10 billion

Correct Option: C

On the basis of given graph in question ,
Difference of percentage expenditure on transportation and taxes = 12.5 – 10 = 2.5%
∵ 15% = \$ 2.10 billion

 ∴ 2.5% = \$ 2.10 × 2.5 billion 15

Required answer = \$ 0.35 billion
Required answer = \$ 35 million

Direction: The bar-graph given below shows the percentage distribution of total expenditures of a company under various expense heads during 2013. Study the graph and answer the given questions.

1. If the interest on loans amounts of 2.45 million, then the total amount of expenditure on advertisement, taxes and research and developments is

1. According to given bar graph , we have
The amounts of interest on loans = 2.45 million
Percentage of (Advertisement + Taxes + Research and development) = 15 + 10 + 5 = 30%
Percentage of interest on loans = 17.5%
∵ 17.5% = \$ 2.45 billion

Correct Option: B

According to given bar graph , we have
The amounts of interest on loans = 2.45 million
Percentage of (Advertisement + Taxes + Research and development) = 15 + 10 + 5 = 30%
Percentage of interest on loans = 17.5%
∵ 17.5% = \$ 2.45 billion

 ∴ 30% = 2.45 × 30 17.5

Required answer = \$ 4.2 billion

1. If the total amount of expenditure of the company is N times the expenditure on research and development, then the value of N is

1. On the basis of given graph in question ,
The expenditure on research and development = 5
The total amount of expenditure of the company = 20 + 12.5 + 15 + 10 + 5 + 20 + 17.5 = 100
Total expenditure = 5 × N

 ∴ N = 100 = 20 5

Correct Option: C

On the basis of given graph in question ,
The expenditure on research and development = 5
The total amount of expenditure of the company = 20 + 12.5 + 15 + 10 + 5 + 20 + 17.5 = 100
Total expenditure = 5 × N