## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

Direction: The table given below depicts the export of a commodity through four ports in the years 1998 and 1999. 1. What was the average increase in the export of the commodity from the ports in the year 1999 as compared to the year 1998?

1. As per the given above table , we can see
Total increase in export = 4 + 12 + 5 + 4 = 25 crore rupees
Number of given ports = 4

 Average increase in export = \$ Total increase in export crore Number of given ports

##### Correct Option: D

As per the given above table , we can see
Total increase in export = 4 + 12 + 5 + 4 = 25 crore rupees
Number of given ports = 4

 Average increase in export = \$ Total increase in export crore Number of given ports

 Average increase in export = \$ 25 crore 4

 Average increase in export = \$ 25 ́ ×10000000 = \$ 62500000 4

1. What was the change in the aggregate export of the commodity in the year 1999 as compared to the year 1998?

1. On the basis of given table in question ,
Aggregate export in 1998 = \$ (57 + 148 + 229 + 146) crore = \$ 580 crore
Aggregate export in 1999 = \$ (61 + 160 + 234 + 150) crore
Aggregate export in 1999 = \$ 605 crore
Increase = \$ (605 – 580) crore = \$ 25 crore

 ∴ Percentage increase = Increase × 100 Aggregate export in 1998

##### Correct Option: A

On the basis of given table in question ,
Aggregate export in 1998 = \$ (57 + 148 + 229 + 146) crore = \$ 580 crore
Aggregate export in 1999 = \$ (61 + 160 + 234 + 150) crore
Aggregate export in 1999 = \$ 605 crore
Increase = \$ (605 – 580) crore = \$ 25 crore

 ∴ Percentage increase = Increase × 100 Aggregate export in 1998

 Percentage increase = 25 × 100 = 4.3% 580

1. The percentage increase in the export of the commodity from the year 1998 to 1999 was the highest from which port?

1. According to given table, we have
Export of Port A in 1998 = 57 crore rupees
Export of Port A in 1999 = 61 crore rupees
Increase = 61 - 57 = 4 crore rupees

 Percentage increase in Port A → 4 × 100 = 7% 57

Export of Port B in 1998 = 148 crore rupees
Export of Port B in 1999 = 160 crore rupees
Increase = 160 - 148 = 12 crore rupees
 Percentage increase in Port B → 12 × 100 = 8.1% 148

Export of Port C in 1998 = 229 crore rupees
Export of Port C in 1999 = 234 crore rupees
Increase = 234 - 229 = 5 crore rupees

##### Correct Option: B

According to given table, we have
Export of Port A in 1998 = 57 crore rupees
Export of Port A in 1999 = 61 crore rupees
Increase = 61 - 57 = 4 crore rupees

 Percentage increase in Port A → 4 × 100 = 7% 57

Export of Port B in 1998 = 148 crore rupees
Export of Port B in 1999 = 160 crore rupees
Increase = 160 - 148 = 12 crore rupees
 Percentage increase in Port B → 12 × 100 = 8.1% 148

Export of Port C in 1998 = 229 crore rupees
Export of Port C in 1999 = 234 crore rupees
Increase = 234 - 229 = 5 crore rupees
 Percentage increase in Port C → 5 × 100 = 2.2% 229

Export of Port D in 1998 = 146 crore rupees
Export of Port D in 1999 = 150 crore rupees
Increase = 150 - 146 = 4 crore rupees
 Percentage increase in Port D → 4 × 100 = 2.74% 146

From above it is clear that Export form B is highest.

Direction: Study the table and answer the questions:
The table given below shows the highest and average marks of a class in four subjects in four years. The maximum marks in each subject are 100. 1. In which year, the difference between the highest and average marks in Social Science was the least?

1. According to given table, we have
It was in the year 1994.
Highest marks = 66
Average marks = 58
∴ Required Difference = Highest marks – Average marks

##### Correct Option: C

According to given table, we have
It was in the year 1994.
Highest marks = 66
Average marks = 58
∴ Required Difference = Highest marks – Average marks
Difference = 66 – 58 = 8

1. In which year, the difference between the highest and the average marks in Mathematics was maximum?

1. As per the given above table , we can see
It was maximum in the year 1993.
Highest marks = 94
Average marks = 60
Required difference = Highest marks - Average marks

##### Correct Option: B

As per the given above table , we can see
It was maximum in the year 1993.
Highest marks = 94
Average marks = 60
Required difference = Highest marks - Average marks
∴ Required difference = 94 – 60 = 34