## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

Direction: Shown below is the multiple bar diagram depicting the changes in the student’s strength of a college in four faculties from 1990–91 to 1992– 93. (Scale 1 cm = 100)

1. During which year the strength of arts faculty was minimum?

1. From the given bar diagram , we see
Number of students in arts during 1992–93 = 300
Number of students in arts in year 1990–91 ⇒ 600
Number of students in arts in year 1991–92 ⇒ 550

##### Correct Option: C

From the given bar diagram , we see
Number of students in arts during 1992–93 = 300
Number of students in arts in year 1990–91 ⇒ 600
Number of students in arts in year 1991–92 ⇒ 550
Therefore , required answer is 1992–93 .

1. The respective ratio of the number of commerce students to the number of law students from 1990–91 to 1992–93 is :

1. As per the given bar graph , we have
Number of commerce students from 1990–91 to 1992–93 = 200 + 250 + 250 = 700
Number of law students from 1990–91 to 1992–93 = 150 + 200 + 250 = 600
Required ratio = Number of commerce students from 1990–91 to 1992–93 : Number of law students from 1990–91 to 1992–93

##### Correct Option: B

As per the given bar graph , we have
Number of commerce students from 1990–91 to 1992–93 = 200 + 250 + 250 = 700
Number of law students from 1990–91 to 1992–93 = 150 + 200 + 250 = 600
Required ratio = Number of commerce students from 1990–91 to 1992–93 : Number of law students from 1990–91 to 1992–93
Required ratio = 700 : 600 = 7 : 6

1. How much percent was the increase in science students in 1992–93 over 1990–91?

1. According to given bar graph , we have
Number of science students in 1992–93 = 600
Number of science students in 1990–91 = 400
Total Increase = 600 - 400 = 200

 Required percentage increase = Total Increase × 100 Number of science students in 1990–91

##### Correct Option: A

According to given bar graph , we have
Number of science students in 1992–93 = 600
Number of science students in 1990–91 = 400
Total Increase = 600 - 400 = 200

 Required percentage increase = Total Increase × 100 Number of science students in 1990–91

 Required percentage increase = 200 × 100 = 50% 400

1. A regular decrease in student’s strength was in the faculty of

1. From the given bar diagram , we see that the number of students in arts decreased regularly.

##### Correct Option: A

From the given bar diagram , we see that the number of students in arts decreased regularly.
Hence , required answer is arts faculty .

Direction: Study the following bar graph carefully and answer the questions.

1. The tuition fee at State University in the year 2000 was Rs. 6500 per enrolment. What was the total revenue collected from the tuition fee at State University during that year?

1. As per the given bar graph , we have
Total enrollments at State University in the year 2000 = 12000
Tuition fee per enrolment = Rs. 6500
Required total collected amount as fees = Total enrollments at State University × Tuition fee per enrolment

##### Correct Option: B

As per the given bar graph , we have
Total enrollments at State University in the year 2000 = 12000
Tuition fee per enrolment = Rs. 6500
Required total collected amount as fees = Total enrollments at State University × Tuition fee per enrolment
Required total collected amount as fees = Rs. (12000 × 6500) = Rs. 78000000