Introduction to Data Interpretation
Direction: The marks obtained by 273 examinees are shown by the frequency polygon. Given that mean marks is 59.5. Study the frequency polygon and answer the given questions.
 If 40 is the pass marks, percentage of students failed is

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to given graph in question ,
Number of students who got 40% or less marks = 2 + 4 + 12 + 26 = 44
Total number of students = 2 + 4 + 12 + 26 + 35 + 42 + 72 + 48 + 24 + 8 = 273∴ Required percent = Number of students who got 40% or less marks × 100 Total number of students
Correct Option: C
According to given graph in question ,
Number of students who got 40% or less marks = 2 + 4 + 12 + 26 = 44
Total number of students = 2 + 4 + 12 + 26 + 35 + 42 + 72 + 48 + 24 + 8 = 273∴ Required percent = Number of students who got 40% or less marks × 100 Total number of students ∴ Required percentage = 44 × 100 = 16.11 % 273
 Percentage of the students who got marks above 60% and below 80% is

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the above given graph , we can see
Number of students who got marks above 60% and below 80% = 72 + 48 = 120
Total number of students = 2 + 4 + 12 + 26 + 35 + 42 + 72 + 48 + 24 + 8 = 273∴ Required percent = Number of students who got marks above 60% and below 80% × 100 Total number of students
Correct Option: A
From the above given graph , we can see
Number of students who got marks above 60% and below 80% = 72 + 48 = 120
Total number of students = 2 + 4 + 12 + 26 + 35 + 42 + 72 + 48 + 24 + 8 = 273∴ Required percent = Number of students who got marks above 60% and below 80% × 100 Total number of students ∴ Required percentage = 120 × 100 = 43.95 % 273
 Percentage of the students who get above 80% marks is

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given graph in question ,
Number of students who got above 80% marks = 24 + 8 = 32
Total number of students = 2 + 4 + 12 + 26 + 35 + 42 + 72 + 48 + 24 + 8 = 273∴ Required percent = Number of students who got above 80% marks × 100 Total number of students
Correct Option: D
On the basis of given graph in question ,
Number of students who got above 80% marks = 24 + 8 = 32
Total number of students = 2 + 4 + 12 + 26 + 35 + 42 + 72 + 48 + 24 + 8 = 273∴ Required percent = Number of students who got above 80% marks × 100 Total number of students ∴ Required percent = 32 × 100 = 11.72 % 273
 The number of examinees getting more than average marks is

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per the given line graph in question ,
Given that , mean marks is 59.5 .
Number of examinees getting more than average marks = 72 + 48 + 24 + 8 = 152Correct Option: C
As per the given line graph in question ,
Given that , mean marks is 59.5
Number of examinees getting more than average marks = 72 + 48 + 24 + 8 = 152
Hence , required answer is 152.
Direction: Study the following graph and answer the questions.
 In 2005, the exports of company X were double that of company Y in that year. If the imports of company X during the year were $ 180 million, what was the amount (in million) of imports of company Y during the year?

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the above given graph ,
In the year 2005, Imports of company X = $ 180 million
Exports = 1.75 × 180 = $ 315 million
Exports of company Y = $ 157.5 million∴ Imports of company Y = 157.5 0.75
Correct Option: B
From the above given graph ,
In the year 2005, Imports of company X = $ 180 million
Exports = 1.75 × 180 = $ 315 million
Exports of company Y = $ 157.5 million∴ Imports of company Y = 157.5 0.75
∴ Imports of company Y = $ 210 million