Introduction to Data Interpretation
Direction: A watch company produces four different products. The sale of these products in lakhs during 2005 and 2010 are shown in the following bar diagram. Study the graph and answer the questions.
 The sales in percentage of wristwatch in 2010 more than the sales of table clock in 2010 was nearly by

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to given bar graph , we have
Number of wrist watches sold in 2010 = 28.7 lakhs
Number of table clocks sold in 2010 = 22.3 lakhs
Total change = 28.7  22.3 = 6.4 lakhs∴ Required percent = Total change × 100 Number of table clocks sold in 2010
Correct Option: C
According to given bar graph , we have
Number of wrist watches sold in 2010 = 28.7 lakhs
Number of table clocks sold in 2010 = 22.3 lakhs
Total change = 28.7  22.3 = 6.4 lakhs∴ Required percent = Total change × 100 Number of table clocks sold in 2010 Required percent = 6.4 × 100 ≈ 28.7% 22.3
Direction: Study the following graph which shows income and expenditure of a company over the years and answer the questions.
 Ratio of total income to total expenditure of the company over the years is

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Total income of company = $ (35 + 50 + 45 + 60 + 60) crore = $ 250 crore
Total expenditure of company = $ 210 crore
Required ratio = Total income of company : Total expenditure of companyCorrect Option: B
From the given bar diagram , we see
Total income of company = $ (35 + 50 + 45 + 60 + 60) crore = $ 250 crore
Total expenditure of company = $ 210 crore
Required ratio = Total income of company : Total expenditure of company
Required ratio = 250 : 210 = 25 : 21
 The percentage increase in income of the company from 2007 to 2008 is

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given graph in question ,
Income of the company in 2007 = $ 45 crore
Income of the company in 2008 = $ 60 crore
Increase = 60  45 = $ 15 croreRequired percentage increase = Increase × 100 Income of the company in 2007
Correct Option: C
On the basis of given graph in question ,
Income of the company in 2007 = $ 45 crore
Income of the company in 2008 = $ 60 crore
Increase = 60  45 = $ 15 croreRequired percentage increase = Increase × 100 Income of the company in 2007 Required percentage increase = 15 × 100 = 33 1 % 45 3
 In how many years was the expenditure of the company more than the average expenditure of the given years?

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to given bar graph , we have
Total expenditure of company = 25 + 40 + 40 + 50 + 55 = $ 210 crore
Number of years = 5Average expenditure of company = $ 1 Total expenditure of company Number of years
Correct Option: C
According to given bar graph , we have
Total expenditure of company = 25 + 40 + 40 + 50 + 55 = $ 210 crore
Number of years = 5Average expenditure of company = $ 1 Total expenditure of company Number of years Average expenditure of company = 210 = $ 42 crore 5
Required answer ⇒ Year 2008 and 2009
 The difference in profit (in Rs. crores) of the company during 2007 and 2008 is

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Profit of company during 2007 = 45 – 40 = $ 5 crore
Profit of company during 2008 = 60 – 50 = $ 10 crore
Required Difference = Profit of company during 2008  Profit of company during 2007Correct Option: A
From the given bar diagram , we see
Profit of company during 2007 = 45 – 40 = $ 5 crore
Profit of company during 2008 = 60 – 50 = $ 10 crore
Required Difference = Profit of company during 2008  Profit of company during 2007
Required Difference = 10 – 5 = $ 5 crore