## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

Direction: The bar-chart is showing the number of accidents in a city during the first six month of a year. Examine the bar chart and answer the following questions. 1. What is the percentage of accidents in the month of April to the total accidents in the city?

1. As per the given bar graph ,
Total accidents in the city = 25 + 19 + 30 + 43 + 35 + 27 = 179
Accidents in April = 43

 ∴ Required percent = Accidents in April × 100 Total accidents in the city

##### Correct Option: D

As per the given bar graph ,
Total accidents in the city = 25 + 19 + 30 + 43 + 35 + 27 = 179
Accidents in April = 43

 ∴ Required percent = Accidents in April × 100 Total accidents in the city

 ∴ Required percent = 43 × 100 = 24% 179

Direction: Study the bar-graph given below which shows the per cent distribution of total expenditures of a company under various expenses and answer the questions. 1. If the total expenditure of the company is \$ 20 millions, then the ratio of expenditure on transport to that on salary is

1. According to given bar graph , we have
The total expenditure of the company = \$ 20 millions, Percent expenditure on transport = 12.5%
Percent expenditure on salary = 20%
Ratio of expenses on transport and salary = 12.5 : 20

##### Correct Option: C

According to given bar graph , we have
The total expenditure of the company = \$ 20 millions, Percent expenditure on transport = 12.5%
Percent expenditure on salary = 20%
Ratio of expenses on transport and salary = 12.5 : 20
Required Ratio = 125 : 200 = 5 : 8

1. The ratio of the total expenditure on infrastructure and transport to the total expenditure on taxes and interest on loans is :

1. From the given bar diagram , we see
The total expenditure on infrastructure and transport = 20 + 12.5 = 32.5
The total expenditure on taxes and interest on loans = 10 + 17.5 = 27.5
Required ratio = The total expenditure on infrastructure and transport : The total expenditure on taxes and interest on loans

##### Correct Option: D

From the given bar diagram , we see
The total expenditure on infrastructure and transport = 20 + 12.5 = 32.5
The total expenditure on taxes and interest on loans = 10 + 17.5 = 27.5
Required ratio = The total expenditure on infrastructure and transport : The total expenditure on taxes and interest on loans
∴ Required ratio = 32.5 : 27.5 = 13 : 11

1. If the interest on loans amounted to \$ 2.45 millions, then the total amount of expenditure on advertisement, taxes and research and development is :

1. According to given bar graph , we have
Given , The interest on loans = \$ 2.45 millions
Percentage expenditure on interest on loans = 17.5%
Percentage expenditure on advertisement, tax and research and development = 15 + 10 + 5 = 30%
∵ 17.5% ≡ \$ 2.45 million

##### Correct Option: B

According to given bar graph , we have
Given , The interest on loans = \$ 2.45 millions
Percentage expenditure on interest on loans = 17.5%
Percentage expenditure on advertisement, tax and research and development = 15 + 10 + 5 = 30%
∵ 17.5% ≡ \$ 2.45 million

 ∴ 30% ≡ \$ 2.45 × 30 million 17.5

Required answer = \$ 4.2 million

1. The expenditure on the interest on loans is more than the expenditure on transport by

1. As per the given bar graph ,
Percentage expenditure on interest on loans = 17.5%
Percentage expenditure on transport = 12.5%
Change in expenditure = 17.5 - 12.5 = 5

 ∴ Required percent = 5 × 100 12.5

##### Correct Option: C

As per the given bar graph ,
Percentage expenditure on interest on loans = 17.5%
Percentage expenditure on transport = 12.5%
Change in expenditure = 17.5 - 12.5 = 5

 ∴ Required percent = 5 × 100 12.5

 Required percent = 500 = 40% 12.5