Introduction to Data Interpretation
Direction: Study the bar chart given below and answer the following questions :
 The companies M and N together had a percentage of profit/loss of :

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given graph in question ,
Total income of companies M and N = Rs. (35 + 50) crores = Rs. 85 crores
Total expenditure of companies M and N = Rs. (45 + 40) crores = Rs. 85 croresCorrect Option: A
On the basis of given graph in question ,
Total income of companies M and N = Rs. (35 + 50) crores = Rs. 85 crores
Total expenditure of companies M and N = Rs. (45 + 40) crores = Rs. 85 crores
Profit/Loss = Total income  Total expenditure = 85  85 = Rs. 0
Therefore , there is no loss and no profit .
 The company earning the maximum percentage of profit in the year 2001 is :

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Income of company Q in 2001 = Rs. 40 crores
Expenditure of company Q in 2001 = Rs. 30 crores
Profit of Q = 40  30 = 10 croresProfit percent of company Q = 10 × 100 30
Correct Option: A
From the given bar diagram , we see
Income of company Q in 2001 = Rs. 40 crores
Expenditure of company Q in 2001 = Rs. 30 crores
Profit of Q = 40  30 = 10 croresProfit percent of company Q = 10 × 100 30 Profit percent of company Q = 100 = 33 1 % 3 3
 If the income of company Q in 2001 was 10% more than that in 2000 and the company had earned a profit of 20% in 2000, then its expenditure in 2000 (in crores Rs.) was :

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per the given bar graph ,
Income of company Q in 2001 = Rs. 40 crores
From question , we haveIncome of company Q in 2000 = 100 × 40 = Rs. 400 crores 110 11
If expenditure in 2000 be Rs. y crores,Profit % = Income – Expenditure × 100 Expenditure Profit % = ( 400 / 11 )  y × 100 y ⇒ 20 = 1 = 400  11y 100 5 11y
Correct Option: E
As per the given bar graph ,
Income of company Q in 2001 = Rs. 40 crores
From question , we haveIncome of company Q in 2000 = 100 × 40 = Rs. 400 crores 110 11
If expenditure in 2000 be Rs. y crores,Profit % = Income – Expenditure × 100 Expenditure Profit % = ( 400 / 11 )  y × 100 y ⇒ 20 = 1 = 400  11y 100 5 11y
⇒ 5 × 400 – 55y = 11y
⇒ 66y = 2000⇒ y = 2000 = Rs. 30.30 crores 66
Hence , expenditure in 2000 be Rs. 30.30 crores .
 In 2001, the approximate percentage of profit/loss of all the five companies taken together is equal to

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given graph in question ,
Total income = Rs. (35 + 50 + 40 + 40 + 50) crores = Rs. 215 crores
Total expenditure = Rs. (45 + 40 + 45 + 30 + 45) crores = Rs. 205 crores∴ Profit percent = Income – Expenditure × 100 Expenditure
Correct Option: E
On the basis of given graph in question ,
Total income = Rs. (35 + 50 + 40 + 40 + 50) crores = Rs. 215 crores
Total expenditure = Rs. (45 + 40 + 45 + 30 + 45) crores = Rs. 205 crores∴ Profit percent = Income – Expenditure × 100 Expenditure Profit percent = 215 – 205 × 100 205 Profit percent = 1000 = 4.88% 205
Direction: Study the following bar diagram carefully and answer the four questions.
 The ratio of the average production of company A in 2009 and 2010 to the average production of company B in the same years is

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per the given bar graph , we have
Production of company A in 2009 = 64 thousands
Production of company A in 2010 = 70 thousands
Production of company B in 2009 = 72 thousands
Production of company B in 2010 = 80 thousands
Number of years = 2Correct Option: C
As per the given bar graph , we have
Production of company A in 2009 = 64 thousands
Production of company A in 2010 = 70 thousands
Production of company B in 2009 = 72 thousands
Production of company B in 2010 = 80 thousands
Number of years = 2
Required ratio
Required ratio = 67 : 76