Introduction to Data Interpretation
Direction: The following questions are based on the table given below which represents the distance (in km) travelled by two persons A and B in the same direction :
 The distance between A and B is maximum at the end of

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per the given above table , we see
Distance after 2 hours = 65 – 50 = 15 km
Distance after 3 hours = 100 – 70 = 30 km
Distance after 4 hours = 125 – 85 = 40 kmCorrect Option: D
As per the given above table , we see
Distance after 2 hours = 65 – 50 = 15 km
Distance after 3 hours = 100 – 70 = 30 km
Distance after 4 hours = 125 – 85 = 40 km
Distance after 5 hours =160 – 110 = 50 km (maximum distance)
Thus , required answer is 5 hours .
 What is the distance (in km) between A and B at the end of 8th hour?

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to given table, we have
Total distance travelled in first eight hours by B = 25 + 40 + 35 + 25 + 35 + 10 + 25 + 15 = 210 kms
Total distance travelled in first eight hours by A = 20 + 30 + 20 + 15 + 25 + 15 + 25 + 35 = 185 kms
∴ Required distance = Total distance travelled in first eight hours by B  Total distance travelled in first eight hours by ACorrect Option: B
According to given table, we have
Total distance travelled in first eight hours by B = 25 + 40 + 35 + 25 + 35 + 10 + 25 + 15 = 210 kms
Total distance travelled in first eight hours by A = 20 + 30 + 20 + 15 + 25 + 15 + 25 + 35 = 185 kms
∴ Required distance = Total distance travelled in first eight hours by B  Total distance travelled in first eight hours by A
Required distance = 210 – 185 = 25 km
 The ratio of A’s speed during the first five hours and the last five hours is

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given above table ,
Total distance travelled in first five hours by A = 20 + 30 + 20 + 15 + 25 = 110 kms
Total time taken = 5 hours
Total distance travelled in last five hours by A = 15 + 25 + 35 + 20 + 30 = 125 kms
Total time taken = 5 hoursRequired ratio = Total distance travelled in first five hours by A : Total distance travelled in last five hours by A Total time taken Total time taken
Correct Option: B
From the given above table ,
Total distance travelled in first five hours by A = 20 + 30 + 20 + 15 + 25 = 110 kms
Total time taken = 5 hours
Total distance travelled in last five hours by A = 15 + 25 + 35 + 20 + 30 = 125 kms
Total time taken = 5 hoursRequired ratio = Total distance travelled in first five hours by A : Total distance travelled in last five hours by A Total time taken Total time taken Required ratio of average speed = 110 : 125 = 110 : 125 = 22 : 25 5 5
 B’s average speed (km/hour) during the first four hours is

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given table in question ,
Total distance travelled in first four hours by B = 25 + 40 + 35 + 25 = 125 kms
Total time taken = 4 hoursB’s average speed = Total distance travelled in first four hours by B kmph Total time taken
Correct Option: C
On the basis of given table in question ,
Total distance travelled in first four hours by B = 25 + 40 + 35 + 25 = 125 kms
Total time taken = 4 hoursB’s average speed = Total distance travelled in first four hours by B kmph Total time taken B’s average speed = 25 + 40 + 35 + 25 kmph = 31.25 kmph 4
Direction: The following table shows the productions of food grains (in million tons) in a state for the period 1999  2000 to 2003  2004. Read the table and answer the questions.
 The difference of average production of rice and the average production of barley over the years is (in million tonnes) :

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to given table, we have
Total production of Rice in given years = 270 + 420 + 350 + 400 + 560 = 2000
Number of given years = 5
Total production of barley in given years = 250 + 440 + 320 + 380 + 410 = 1800
Number of given years = 5Required difference = 2000  1800 = 400 – 360 5 5
Correct Option: D
According to given table, we have
Total production of Rice in given years = 270 + 420 + 350 + 400 + 560 = 2000
Number of given years = 5
Total production of barley in given years = 250 + 440 + 320 + 380 + 410 = 1800
Number of given years = 5Required difference = 2000  1800 = 400 – 360 5 5
Required difference = 40 million tonnes