Introduction to Data Interpretation
Direction: In the following bar diagram sales of books (in thousand numbers) from six branches – B1, B2, B3, B4, B5 and B6 of a publishing company in 2009 and 2010 have been shown. Study the graph and answer the questions.
 The ratio of the total sales of branch B2 for both the years to the total sales of branch B4 for both the years is

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Total sales of branch B2 for both the years 2009 and 2010 = 75 + 65 = 140
Total sales of branch B4 for both the years 2009 and 2010 = 85 + 95 = 180
Required ratio = Total sales of branch B2 for both the years 2009 and 2010 : Total sales of branch B4 for both the years 2009 and 2010Correct Option: A
From the given bar diagram , we see
Total sales of branch B2 for both the years 2009 and 2010 = 75 + 65 = 140
Total sales of branch B4 for both the years 2009 and 2010 = 85 + 95 = 180
Required ratio = Total sales of branch B2 for both the years 2009 and 2010 : Total sales of branch B4 for both the years 2009 and 2010
Required ratio = 140 : 180 = 7 : 9
Direction: Study the following graph which shows income and expenditure of a company over the years 2005 – 2009 and answer the questions.
 Profit of the company was maximum in the year

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given graph in question ,
Profit of company = Income  Expenditure
Profit of company in year 2005 ⇒ 40 – 30 = Rs. 10 crore
Profit of company in year 2006 ⇒ 60  35 = Rs. 25 crore
Profit of company in year 2007 ⇒ 50  40 = 10 crore
Profit of company in year 2008 ⇒ 65 – 50 = Rs. 15
Profit of company in year 2009 ⇒ 70 – 60 = Rs. 10 croreCorrect Option: C
On the basis of given graph in question ,
Profit of company = Income  Expenditure
Profit of company in year 2005 ⇒ 40 – 30 = Rs. 10 crore
Profit of company in year 2006 ⇒ 60  35 = Rs. 25 crore
Profit of company in year 2007 ⇒ 50  40 = 10 crore
Profit of company in year 2008 ⇒ 65 – 50 = Rs. 15
Profit of company in year 2009 ⇒ 70 – 60 = Rs. 10 crore
Hence , Profit of the company is maximum in the year 2006 .
 The percentage increase in expenditure of the company from 2007 to 2008 is

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Expenditure of the company in 2007 = Rs. 40 crores
Expenditure of the company in 2008 = Rs. 50 crores
Increase in expenditure = 50  40 = Rs. 10 croresRequired percent increase = Increase in expenditure × 100 Expenditure of the company in 2007
Correct Option: B
From the given bar diagram , we see
Expenditure of the company in 2007 = Rs. 40 crores
Expenditure of the company in 2008 = Rs. 50 crores
Increase in expenditure = 50  40 = Rs. 10 croresRequired percent increase = Increase in expenditure × 100 Expenditure of the company in 2007 Required percent increase = 10 × 100 = 25% 40
 In how many years was the income of the company less than the average income of the given years?

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given graph in question ,
Total income of the given years = 40 + 60 + 50 + 65 + 70 = 285
Number of given years = 5Average income of company = Total income of the given years Number of given years Average income of company = 285 = Rs. 57 crore 5
Correct Option: C
On the basis of given graph in question ,
Total income of the given years = 40 + 60 + 50 + 65 + 70 = 285
Number of given years = 5Average income of company = Total income of the given years Number of given years Average income of company = 285 = Rs. 57 crore 5
Required years ⇒ 2005 and 2007
 The difference in profit (Rs. in crores) of the company during 2006 and 2007 is

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Profit of company in year 2006 = Income  Expenditure
Profit of company in year 2006 ⇒ 60 – 35 = Rs. 25 crore
Profit of company in year 2007 = Income  Expenditure
Profit of company in year 2007 ⇒ 50 – 40 = Rs. 10 crore
Required Difference = Profit of company in year 2006  Profit of company in year 2007Correct Option: B
From the given bar diagram , we see
Profit of company in year 2006 = Income  Expenditure
Profit of company in year 2006 ⇒ 60 – 35 = Rs. 25 crore
Profit of company in year 2007 = Income  Expenditure
Profit of company in year 2007 ⇒ 50 – 40 = Rs. 10 crore
Required Difference = Profit of company in year 2006  Profit of company in year 2007
Required Difference = 25 – 10 = Rs. 15 crore