## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation 1. The ratio of the number of years, in which the trade deficit is above the average deficit, to those years in which the trade deficit is below the average deficit, is

1. On the basis of given bar graph in question ,
Sum of deficit from years 1987 to 1995 = 2200 + 3100 + 2100 + 2800 + 2600 + 3600 + 4200 + 2600 = 23200 millions
Total number of years = 8

 Average deficit = 23200 = 2900 million 8

∴ Required ratio = Number of years in which the trade deficit is above the average deficit : Number of years in which the trade deficit is below the average deficit

##### Correct Option: A

On the basis of given bar graph in question ,
Sum of deficit from years 1987 to 1995 = 2200 + 3100 + 2100 + 2800 + 2600 + 3600 + 4200 + 2600 = 23200 millions
Total number of years = 8

 Average deficit = 23200 = 2900 million 8

∴ Required ratio = Number of years in which the trade deficit is above the average deficit : Number of years in which the trade deficit is below the average deficit
∴ Required ratio = 3 : 5

1. In which of the following years, the percent increase of deficit was highest over its preceding year?

1. According to given bar graph in question ,
The deficit in 1992-93 = 3600
The deficit in 1991-92 = 2600
Increase = 3600 - 2600 = 1000

 Percentage increase in 1992-93 ⇒ 1000 × 100 ≈ 38% 2600

The deficit in 1990-91 = 2800
The deficit in 1989-90 = 2100
Increase = 2800 - 2100 = 700
 Percentage increase in 1990-91 ⇒ 700 × 100 ≈ 33.3% 2100

The deficit in 1988-89 = 3100
The deficit in 1987-88 = 2200
Increase = 3100 - 2200 = 900

##### Correct Option: D

According to given bar graph in question ,
The deficit in 1992-93 = 3600
The deficit in 1991-92 = 2600
Increase = 3600 - 2600 = 1000

 Percentage increase in 1992-93 ⇒ 1000 × 100 ≈ 38% 2600

The deficit in 1990-91 = 2800
The deficit in 1989-90 = 2100
Increase = 2800 - 2100 = 700
 Percentage increase in 1990-91 ⇒ 700 × 100 ≈ 33.3% 2100

The deficit in 1988-89 = 3100
The deficit in 1987-88 = 2200
Increase = 3100 - 2200 = 900
 Percentage increase in 1988-89 ⇒ 900 × 100 ≈ 41% 2200

1. Percentage increase in deficit in 1993-94 as compared to deficit in 1989-90 was

1. According to given bar graph in question ,
The deficit in 1993-94 = 4200
The deficit in 1989-90 = 2100
Increase = 4200 - 2100

 Percentage increase = Increase × 100 The deficit in 1989-90

##### Correct Option: C

According to given bar graph in question ,
The deficit in 1993-94 = 4200
The deficit in 1989-90 = 2100
Increase = 4200 - 2100

 Percentage increase = Increase × 100 The deficit in 1989-90

 Percentage increase = 2100 × 100 = 100% 2100

1. The deficit in 1993-94 was roughly how many times the deficit in 1990-91?

1. As per the given bar graph in question ,
The deficit in 1993-94 = 4200
The deficit in 1990-91 = 2800

 Required answer = The deficit in 1993-94 The deficit in 1990-91

##### Correct Option: B

As per the given bar graph in question ,
The deficit in 1993-94 = 4200
The deficit in 1990-91 = 2800

 Required answer = The deficit in 1993-94 The deficit in 1990-91

 ∴ Required answer = 4200 = 1.5 2800

Direction: Given here is a graph showing the number of workers with their daily payment by a workshop. Study the graph and answer questions based on this graph. 1. The total daily payment made to the group which contains 9 workers is (in \$)

1. According to given bar graph in question ,
The daily payment made to each worker which contains 9 workers = \$ 35
Required total daily payment = 35 × 9 = \$ 315

##### Correct Option: B

According to given bar graph in question ,
The daily payment made to each worker which contains 9 workers = \$ 35
Required total daily payment = 35 × 9 = \$ 315
Hence , The total daily payment made to the group which contains 9 workers is \$ 315 .