Introduction to Data Interpretation
Direction: The bar graph provided below gives the data of the production of paper (in lakh tonnes) by three different companies X, Y and Z over the years. Study the bar chart and answer the following questions.
 The average production for five years is maximum for which company?

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Total production of Company X for 5 years = 30 + 45 + 25 + 50 + 40 = 190 lakh tonnes
Number of given years = 5Average production of Company X = Total production of Company X for 5 years lakh tonnes Number of given years Average production of Company X = 190 = 38 lakh tonnes 5
Total production of Company Y for 5 years = 25 + 35 + 35 + 40 + 50 = 185 lakh tonnes
Number of given years = 5Average production of Company Y = Total production of Company Y for 5 years lakh tonnes Number of given years Average production of Company Y = 185 = 37 lakh tonnes 5
Total production of Company Z for 5 years = 35 + 40 + 45 + 35 + 35 = 190 lakh tonnes
Number of given years = 5
Correct Option: A
From the given bar diagram , we see
Total production of Company X for 5 years = 30 + 45 + 25 + 50 + 40 = 190 lakh tonnes
Number of given years = 5Average production of Company X = Total production of Company X for 5 years lakh tonnes Number of given years Average production of Company X = 190 = 38 lakh tonnes 5
Total production of Company Y for 5 years = 25 + 35 + 35 + 40 + 50 = 185 lakh tonnes
Number of given years = 5Average production of Company Y = Total production of Company Y for 5 years lakh tonnes Number of given years Average production of Company Y = 185 = 37 lakh tonnes 5
Total production of Company Z for 5 years = 35 + 40 + 45 + 35 + 35 = 190 lakh tonnes
Number of given years = 5Average production of Company Z = Total production of Company Z for 5 years lakh tonnes Number of given years Average production of Company Z = 190 = 38 lakh tonnes 5
Thus , required answer is companies X and Z .
 The ration of the average production of company X in the period 19982000 to the average production of company Y in the same period is :

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per the given bar graph , we have
Total production of company X during 1998 – 2000 = 25 + 50 + 40 = 115 lakh tonnes
Number of given years = 3Average production of company X ⇒ Total production of company X lakh tonnes Number of given years Average production of company X = 115 lakh tonnes 3
Total production of company Y during 1998 – 2000 = 35 + 40 + 50 = 125 lakh tonnes
Number of given years = 3Average production of company Y ⇒ Total production of company Y lakh tonnes Number of given years
Correct Option: B
As per the given bar graph , we have
Total production of company X during 1998 – 2000 = 25 + 50 + 40 = 115 lakh tonnes
Number of given years = 3Average production of company X ⇒ Total production of company X lakh tonnes Number of given years Average production of company X = 115 lakh tonnes 3
Total production of company Y during 1998 – 2000 = 35 + 40 + 50 = 125 lakh tonnes
Number of given years = 3Average production of company Y ⇒ Total production of company Y lakh tonnes Number of given years Average production of company Y ⇒ 125 lakh tonnes 3 Required ratio = 115 : 125 = 23 : 25 3 3
 The percentage of production of company Z to the production of company Y is maximum in :

View Hint View Answer Discuss in Forum
On the basis of given graph in question ,
Production of company Z in 1996 = 35 lakh tonnes
Production of company Y in 1996 = 25 lakh tonnesPercentage of production in year 1996 ⇒ 35 × 100 = 140% 25
Production of company Z in 1997 = 40 lakh tonnes
Production of company Y in 1997 = 35 lakh tonnesPercentage of production in year 1997 ⇒ 40 × 100 ≈ 114% 35
Correct Option: B
On the basis of given graph in question ,
Production of company Z in 1996 = 35 lakh tonnes
Production of company Y in 1996 = 25 lakh tonnesPercentage of production in year 1996 ⇒ 35 × 100 = 140% 25
Production of company Z in 1997 = 40 lakh tonnes
Production of company Y in 1997 = 35 lakh tonnesPercentage of production in year 1997 ⇒ 40 × 100 ≈ 114% 35
Production of company Z in 1998 = 45 lakh tonnes
Production of company Y in 1998 = 35 lakh tonnesPercentage of production in year 1998 ⇒ 45 × 100 ≈ 129% 35
Therefore , The percentage of production of company Z to the production of company Y is maximum in 1996 .
Direction: The following chart represents Demand and Production for 5 companies ABCDE. On the basis of the graph answer the questions.
 The ratio of the number of companies having more demand than production to those having more production than demand is :

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the given bar diagram , we see
Number of companies having more demand than production ( having A , C and E companies ) = 3
Number of companies having more production than demand ( having B and D companies ) = 2
Required ratio = Number of companies having more demand than production : Number of companies having more production than demandCorrect Option: C
From the given bar diagram , we see
Number of companies having more demand than production ( having A , C and E companies ) = 3
Number of companies having more production than demand ( having B and D companies ) = 2
Required ratio = Number of companies having more demand than production : Number of companies having more production than demand
∴ Required ratio = 3 : 2
 The difference between average demand and average production of the five companies taken together is :

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per the given bar graph , we have
Total production = 1500 + 1800 + 1000 + 2700 + 2200 = 9200
Total demand = 3000 + 600 + 2500 + 1200 + 3300 = 10600
Number of given companies = 5
Required difference = Average demand  Average productionRequired difference = 1 (10600  9200) 5
Correct Option: B
As per the given bar graph , we have
Total production = 1500 + 1800 + 1000 + 2700 + 2200 = 9200
Total demand = 3000 + 600 + 2500 + 1200 + 3300 = 10600
Number of given companies = 5
Required difference = Average demand  Average productionRequired difference = 1 (10600  9200) 5 Required difference = 1 × 1400 = 280 5