## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

1. Refer the below data table and answer the following Question.

Raw Materials and Interest are what per cent of total expenses?

1. According to given table, we have
Total expenditure = Rs. (12 + 6 + 3 + 4 + (3) lakhs = Rs. 28 lakhs
Total expenditure on raw materials and interest together = Rs. 16 lakhs

 ∴ Required percent = Total expenditure on raw materials and interest together × 100 Total expenditure

##### Correct Option: D

According to given table, we have
Total expenditure = Rs. (12 + 6 + 3 + 4 + (3) lakhs = Rs. 28 lakhs
Total expenditure on raw materials and interest together = Rs. 16 lakhs

 ∴ Required percent = Total expenditure on raw materials and interest together × 100 Total expenditure

 ∴ Required percent = 16 × 100 = 57.14 % 28

1. Refer the below data table and answer the following Question.

If 400 calories are burnt by jogging 5km, how many calories were burnt in the given week?

1. As per the given above table , we see
Total distance covered = (2.5 + 4 + 2.5 + 3.5 + 0.5 + 2.5 + 1.5) km. = 17 km.
If 400 calories are burnt by jogging 5km, i.e.
∵ 5 km. ≡ 400 calories

##### Correct Option: B

As per the given above table , we see
Total distance covered = (2.5 + 4 + 2.5 + 3.5 + 0.5 + 2.5 + 1.5) km. = 17 km.
If 400 calories are burnt by jogging 5km, i.e.
∵ 5 km. ≡ 400 calories

 ∴ 17 km. ≡ 400 × 17 calories = 1360 calories 5

1. Refer the bleow data table and answer the following Question.

The polygon shows cumulative production of cars manufactured in the month starting from January. How many cars were manufactured in the months of April and May?

1. On the basis of given table in question ,
Production of cars in January ⇒ 480
Production of cars in February ⇒ 1050 – 480 = 570
Production of cars in March ⇒ 1630 – 1050 = 580
Production of cars in April ⇒ 1970 – 1630 = 340
Production of cars in May ⇒ 2670 – 1970 = 700

##### Correct Option: A

On the basis of given table in question ,
Production of cars in January ⇒ 480
Production of cars in February ⇒ 1050 – 480 = 570
Production of cars in March ⇒ 1630 – 1050 = 580
Production of cars in April ⇒ 1970 – 1630 = 340
Production of cars in May ⇒ 2670 – 1970 = 700
∴ Total production of cars in May and April = 700 + 340 = 1040

1. Refer the following data table and answer the following question.

Expenditure on raw materials and taxes is what per cent of total expenses?

1. According to given table, we have
Total expenditure = Rs. (11 + 7 + 5 + 3 + 3) lakhs = Rs. 29 lakhs.
Expenditure on raw materials and taxes = Rs. 14 lakh

 ∴ Required percent = Expenditure on raw materials and taxes × 100 Total expenditure

##### Correct Option: D

According to given table, we have
Total expenditure = Rs. (11 + 7 + 5 + 3 + 3) lakhs = Rs. 29 lakhs.
Expenditure on raw materials and taxes = Rs. 14 lakh

 ∴ Required percent = Expenditure on raw materials and taxes × 100 Total expenditure

 ∴ Required percent = 14 × 100 ≈ 48.28% 29

1. Refer the following data table and answer the following question.

If 400 calories are burnt by jogging 5 km, how many calories were burnt in the given week?

1. As per the given above table , we see
Total distance covered = (3 + 2 + 2.5 + 5 + 1 + 2.5 + 4) km. = 20 km.
∵ 5 km. ≡ 400 calories

##### Correct Option: D

As per the given above table , we see
Total distance covered = (3 + 2 + 2.5 + 5 + 1 + 2.5 + 4) km. = 20 km.
∵ 5 km. ≡ 400 calories

 ∴ 20 km. ≡ 400 × 100 calories 5

≡ 1600 calories