## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

Direction: Study the pie chart given below and answer the following questions.

1. The central angle of printing charge is x more than that of advertisement charges. Then the value of x is

1. As per the given pie chart in question ,
Percentage of printing charge = 35%
Difference of percentage charges on printing and advertisement = 35 – 18 = 17%
As we know that , 100% ≡ 360°

 ∴ 1% = 360° 100

##### Correct Option: B

As per the given pie chart in question ,
Percentage of printing charge = 35%
Difference of percentage charges on printing and advertisement = 35 – 18 = 17%
As we know that , 100% ≡ 360°

 ∴ 1% = 360° 100

 Now , we have 17% ≡ 360 × 17 = 61.2° 100

Direction: The pie chart drawn below shows the spendings of a country on various sports during a particular year. Study the pie chart and answer the questions.

1. The ratio of the amount spent on football, basketball and cricket to that spent on tennis, hockey and golf is

1. As per the given pie chart in question ,
Percentage expenditure on (football + basket ball + cricket) = (15 + 12.5 + 25)% = 52.5%
Percentage expenditure on (tennis + hockey + golf) = (10 + 15 + 12.5)% = 37.5%
∴ Required ratio = Percentage expenditure on (football + basket ball + cricket) : Percentage expenditure on (tennis + hockey + golf)

##### Correct Option: B

As per the given pie chart in question ,
Percentage expenditure on (football + basket ball + cricket) = (15 + 12.5 + 25)% = 52.5%
Percentage expenditure on (tennis + hockey + golf) = (10 + 15 + 12.5)% = 37.5%
∴ Required ratio = Percentage expenditure on (football + basket ball + cricket) : Percentage expenditure on (tennis + hockey + golf)
∴ Required ratio = 52.5 : 37.5 = 7 : 5

1. If the total amount spent on sports during the year was \$ 1,20,00,000, how much was spent on basketball?

1. On the basis of given pie chart in question ,
Here, Total amount spent on sports = \$ 1,20,00,000
Percentage expenditure on basketball = 12.5%
∵ 100% ≡ \$ 12000000
We can find the expenditure on basketball with the help of given above relation ,

##### Correct Option: D

On the basis of given pie chart in question ,
Here, Total amount spent on sports = \$ 1,20,00,000
Percentage expenditure on basketball = 12.5%
∵ 100% ≡ \$ 12000000
We can find the expenditure on basketball with the help of given above relation ,

 ∴ 25 % ≡ 12000000 × 25 = \$ 1500000 2 100 2

1. Total central angle showing the money spent on hockey, football and other during the year was

1. According to given pie chart in question ,
Percentage expenditure on (hockey + football + others) = (15 + 15 + 10)% = 40%
∵ 100% ≡ 360°

 ∴ 1% ≡ 360° 100

##### Correct Option: D

According to given pie chart in question ,
Percentage expenditure on (hockey + football + others) = (15 + 15 + 10)% = 40%
∵ 100% ≡ 360°

 ∴ 1% ≡ 360° 100

 ∴ 40% ≡ 360° × 40 = 144° 100

1. If the money spent on cricket during the year was \$ 20,00,000, then the money spent on tennis was :

1. Given that , The money expenditure on cricket = \$ 20,00,000
From pie chart , percent expenditure on tennis = 25%
According to the question,
∵ 25% ≡ \$ 2000000

 ∴ 1% ≡ \$ 2000000 25

##### Correct Option: A

Given that , The money expenditure on cricket = \$ 20,00,000
From pie chart , percent expenditure on tennis = 25%
According to the question,
∵ 25% ≡ \$ 2000000

 ∴ 1% ≡ \$ 2000000 25

 ∴ 10% ≡ \$ 2000000 × 10 = \$ 800000 25