## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

Direction: The following chart represents Demand and Production for 5 companies ABCDE. On the basis of the graph answer the questions. 1. The difference between average demand and average production of the five companies taken together is :

1. As per the given bar graph , we have
Total production = 1500 + 1800 + 1000 + 2700 + 2200 = 9200
Total demand = 3000 + 600 + 2500 + 1200 + 3300 = 10600
Number of given companies = 5
Required difference = Average demand - Average production

 Required difference = 1 (10600 - 9200) 5

##### Correct Option: B

As per the given bar graph , we have
Total production = 1500 + 1800 + 1000 + 2700 + 2200 = 9200
Total demand = 3000 + 600 + 2500 + 1200 + 3300 = 10600
Number of given companies = 5
Required difference = Average demand - Average production

 Required difference = 1 (10600 - 9200) 5

 Required difference = 1 × 1400 = 280 5

1. If the production of company D is h times of the production of company A. Then h equals :

1. According to given bar graph , we have
Production of company A = 1500
Production of company D = 2700

 h = Production of company D Production of company A

##### Correct Option: D

According to given bar graph , we have
Production of company A = 1500
Production of company D = 2700

 h = Production of company D Production of company A

 h = 2700 = 9 = 1.8 1500 5

1. If x% of demand for company C equals demand for company B, then x equals

1. On the basis of given graph in question ,
Demand for company C = 2500
Demand for company B = 600
According to the question,
x% of 2500 = 600

 2500 × x = 600 100

⇒ 25x = 600

##### Correct Option: A

On the basis of given graph in question ,
Demand for company C = 2500
Demand for company B = 600
According to the question,
x% of 2500 = 600

 2500 × x = 600 100

⇒ 25x = 600
 ⇒ x = 600 = 24 25

1. If company A desires to meet the demand by purchasing surplus production of company, then the most suitable company is :

1. As per the given bar graph , we have
Demand of company A = 3000
Production of company A = 1500
Difference between demand and production of company A = 3000 – 1500 = 1500
Demand of company D = 2700
Production of company D = 1200

##### Correct Option: B

As per the given bar graph , we have
Demand of company A = 3000
Production of company A = 1500
Difference between demand and production of company A = 3000 – 1500 = 1500
Demand of company D = 2700
Production of company D = 1200
Difference between production and demand of company D = 2700 – 1200 = 1500
Hence , the most suitable company is D.

Direction: Study the bar chart given below and answer the following questions : 1. For company R, if the expenditure had increased by 20% in the year 2001 from the year 2000 and the company had earned profit of 10% in 2000, the company’s income in 2000 was (in crore Rs.) :

1. According to given bar graph , we have
Expenditure of company R in 2001 = Rs. 45 crores
If expenditure had increased by 20% , then

 Expenditure of company R in 2000 = 45 × 100 = Rs. 37.5 crores 120

Let the income of company in 2000 be Rs. y crores.
 ∴ 10 = y - 37.5 × 100 37.5

##### Correct Option: E

According to given bar graph , we have
Expenditure of company R in 2001 = Rs. 45 crores
If expenditure had increased by 20% , then

 Expenditure of company R in 2000 = 45 × 100 = Rs. 37.5 crores 120

Let the income of company in 2000 be Rs. y crores.
 ∴ 10 = y - 37.5 × 100 37.5

 ⇒ y – 37.5 = 37.5 × 10 = 3.75 100

⇒ y = 37.5 + 3.75 = Rs. 41.25 crores