## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

Direction: The bar diagram shows the monthly expenditure of a company. Study the graph and answer the questions. 1. The total monthly expenditure of the company is :

1. According to given bar graph , we have
Total expenditure = Rs. (80 + 10 + 20 + 10 + 15) billion
= \$ 135 billion

##### Correct Option: C

According to given bar graph , we have
Total expenditure = Rs. (80 + 10 + 20 + 10 + 15) billion
= \$ 135 billion
Hence , correct answer is option C .

1. The fraction of money spent on refreshment is :

1. On the basis of given graph in question ,
Total expenditure = Rs. (80 + 10 + 20 + 10 + 15) billion
= \$ 135 billion
Expenditure on refreshment = \$ 10 billion

 Required answer = Expenditure on refreshment Total expenditure

##### Correct Option: B

On the basis of given graph in question ,
Total expenditure = Rs. (80 + 10 + 20 + 10 + 15) billion
= \$ 135 billion
Expenditure on refreshment = \$ 10 billion

 Required answer = Expenditure on refreshment Total expenditure

 Required answer = 10 = 2 135 27

1. The percentage of money spent on miscellaneous is

1. From the given bar diagram , we see
Total expenditure = Rs. (80 + 10 + 20 + 10 + 15) billion = \$ 135 billion
Expenditure on miscellaneous items = \$ 15 billion

 ∴ Required percent = Expenditure on miscellaneous items × 100 Total expenditure

 ∴ Required percent = 15 × 100 135

##### Correct Option: C

From the given bar diagram , we see
Total expenditure = Rs. (80 + 10 + 20 + 10 + 15) billion = \$ 135 billion
Expenditure on miscellaneous items = \$ 15 billion

 ∴ Required percent = Expenditure on miscellaneous items × 100 Total expenditure

 ∴ Required percent = 15 × 100 135

 Required percent = 100 = 11 1 % 9 9

Direction: The following bar graph shows the production of table fans in a factory during one week. Study the bar graph and answer the given questions. 1. The average production of table fans on Monday and Tuesday exceeds the average production of table fans during the week by

1. As per the given bar graph ,
The total production of table fans on Monday and Tuesday = 260 + 540 = 800
Number of days = 2

 Average production on Monday and Tuesday = The total production of table fans on Monday and Tuesday Number of days

 Average production on Monday and Tuesday = 800 = 400 2

##### Correct Option: B

As per the given bar graph ,
The total production of table fans on Monday and Tuesday = 260 + 540 = 800
Number of days = 2

 Average production on Monday and Tuesday = The total production of table fans on Monday and Tuesday Number of days

 Average production on Monday and Tuesday = 800 = 400 2

Average production of the week = 300
Required difference = Average production on Monday and Tuesday - Average production of the week
∴ Required difference = 400 – 300 = 100 fans

1. The ratio of the total production of table fans in the factory from Monday to Wednesday to that from Thursday to Saturday is :

1. From the given bar diagram , we see
The total production of table fans from Monday to Wednesday = 260 + 540 + 360 = 1160
The total production of table fans from Thursday to Saturday = 120 + 200 + 320 = 640
Required ratio = The total production of table fans from Monday to Wednesday : The total production of table fans from Thursday to Saturday

##### Correct Option: C

From the given bar diagram , we see
The total production of table fans from Monday to Wednesday = 260 + 540 + 360 = 1160
The total production of table fans from Thursday to Saturday = 120 + 200 + 320 = 640
Required ratio = The total production of table fans from Monday to Wednesday : The total production of table fans from Thursday to Saturday
∴ Required ratio = 1160 : 640 = 29 : 16