## Introduction to Data Interpretation

#### Data Interpretation

Direction: The following table shows the productions of food- grains (in million tons) in a state for the period 1999 - 2000 to 2003 - 2004. Read the table and answer the questions. 1. The difference of average production of rice and the average production of barley over the years is (in million tonnes) :

1. According to given table, we have
Total production of Rice in given years = 270 + 420 + 350 + 400 + 560 = 2000
Number of given years = 5
Total production of barley in given years = 250 + 440 + 320 + 380 + 410 = 1800
Number of given years = 5

 Required difference = 2000 - 1800 = 400 – 360 5 5

##### Correct Option: D

According to given table, we have
Total production of Rice in given years = 270 + 420 + 350 + 400 + 560 = 2000
Number of given years = 5
Total production of barley in given years = 250 + 440 + 320 + 380 + 410 = 1800
Number of given years = 5

 Required difference = 2000 - 1800 = 400 – 360 5 5

Required difference = 40 million tonnes

1. In the year 2003 – 2004, the increase in production was maximum over the previous year for :

1. On the basis of given table in question ,
Production of Rice in 2003 – 2004 = 560 million tonnes
Production of Rice in 2002 – 2003 = 400 million tonnes
Increase = 560 - 400 = 160 million tonnes

 Percentage increase in Rice = 160 × 100 = 40% 400

Production of Cereals in 2003 – 2004 = 690 million tonnes
Production of Cereals in 2002 – 2003 = 500 million tonnes
Increase = 690 - 500 = 190 million tonnes

##### Correct Option: A

On the basis of given table in question ,
Production of Rice in 2003 – 2004 = 560 million tonnes
Production of Rice in 2002 – 2003 = 400 million tonnes
Increase = 560 - 400 = 160 million tonnes

 Percentage increase in Rice = 160 × 100 = 40% 400

Production of Cereals in 2003 – 2004 = 690 million tonnes
Production of Cereals in 2002 – 2003 = 500 million tonnes
Increase = 690 - 500 = 190 million tonnes
 Percentage increase in Cereals = 190 × 100 = 38% 500

Hence , required answer is Rice .

1. During the period 1999 - 2000 to 2003 – 2004, x percent of the total production is production of wheat. The value of x is about :

1. As per the given above table , we see
Total production :
Wheat ⇒ 3700 million tonnes
Rice ⇒ 2000 million tonnes
Barley ⇒ 1800 million tonnes
Other cereals ⇒ 2400 million tonnes
Total productions of food- grains = 3700 + 2000 + 1800 + 2400 = 9900 million tonnes
According to question ,
x% of the total production = Production of wheat
⇒ x% × 9900 = 3700

##### Correct Option: B

As per the given above table , we see
Total production :
Wheat ⇒ 3700 million tonnes
Rice ⇒ 2000 million tonnes
Barley ⇒ 1800 million tonnes
Other cereals ⇒ 2400 million tonnes
Total productions of food- grains = 3700 + 2000 + 1800 + 2400 = 9900 million tonnes
According to question ,
x% of the total production = Production of wheat
⇒ x% × 9900 = 3700

 ∴ x = 3700 × 100 = 37.4 9900

1. In 2002 – 2003, the percentage increase in the production of barley as compared to the previous year was :

1. According to given table, we have
Production of barley in 2002-2003 = 380 million tonnes
Production of barley in 2001-2002 = 320 million tonnes
Increase in production = 380 - 320 = 60 million tonnes

 Percent increase = Increase in production × 100 Production of barley in 2001-2002

##### Correct Option: C

According to given table, we have
Production of barley in 2002-2003 = 380 million tonnes
Production of barley in 2001-2002 = 320 million tonnes
Increase in production = 380 - 320 = 60 million tonnes

 Percent increase = Increase in production × 100 Production of barley in 2001-2002

 Percent increase = 60 × 100 = 18.75% 320

Direction: The following table gives the result of a survey based on newspaper reading habits. Study the table and answer the questions. 1. The total number of people surveyed are

1. As per the given above table , we see
Total number of people who have monthly income below ₹ 5000 = 162 + 271 + 123 + 52 = 608
Total number of people who have monthly income between ₹ 5000 - ₹ 10000 = 13 + 285 + 206 + 82 = 586
Total number of people who have monthly income above ₹ 10000 = 21 + 209 + 325 + 187 = 742
∴ Total number of people surveyed = Total number of people who have monthly income below ₹ 5000 + Total number of people who have monthly income between ₹ 5000 - ₹ 10000 + Total number of people who have monthly income above ₹ 10000

##### Correct Option: D

As per the given above table , we see
Total number of people who have monthly income below ₹ 5000 = 162 + 271 + 123 + 52 = 608
Total number of people who have monthly income between ₹ 5000 - ₹ 10000 = 13 + 285 + 206 + 82 = 586
Total number of people who have monthly income above ₹ 10000 = 21 + 209 + 325 + 187 = 742
∴ Total number of people surveyed = Total number of people who have monthly income below ₹ 5000 + Total number of people who have monthly income between ₹ 5000 - ₹ 10000 + Total number of people who have monthly income above ₹ 10000
Total number of people surveyed = 608 + 586 + 742 = 1936