Comprehension


Direction: Read the following passages carefully and answer the question that follows.
For fourteen and a half months I lived in my little cell or room in the Dehradun jail, and I began to feel as if I was almost a part of it. I was familiar with every bit of it, I knew every mark and dent on the whitewashed walls and on the uneven floor and the ceiling with its moth-eaten rafters. In the little yards outside I greeted little tufts of grass and odd bits of stone as old friends. I was not alone in my cell, for several colonies of wasp and hornets lived there, and many lizards founds a home behind the rafters, emerging in the evening in search of prey.

  1. Which of the following explains best the sentence in the passage " I was almost a part of it" ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Options (a) does not capture the essence of the phrase. Option (b) is true, but it is not the best explanation. "I was almost apart of it" indicates a sense of cohesiveness or felling at home. So,option (d) is correct.

    Correct Option: D

    Options (a) does not capture the essence of the phrase. Option (b) is true, but it is not the best explanation. "I was almost apart of it" indicates a sense of cohesiveness or felling at home. So,option (d) is correct.


  1. The author of the passage seems to suggest that ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Option (b) and (d) do not capture the essence of the passage. The passage indicates that how author has acclimatised to the surroundings as a means of survival and to set apart his loneliness. Option (a) comes closest to what is tried to be conveyed in the passage

    Correct Option: A

    Option (b) and (d) do not capture the essence of the passage. The passage indicates that how author has acclimatised to the surroundings as a means of survival and to set apart his loneliness. Option (a) comes closest to what is tried to be conveyed in the passage


  1. The passage attempts to describe ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Options (a) and (b) are too general. Option (d) is not correct. Passage indicates that prisoner made a conscious effort to not only notice thing around him but to use his time constructively, So, option (c) is correct.

    Correct Option: C

    Options (a) and (b) are too general. Option (d) is not correct. Passage indicates that prisoner made a conscious effort to not only notice thing around him but to use his time constructively, So, option (c) is correct.


Direction: Read the following passages carefully and answer the question that follows.
The government has initiated, sustained and refined many programmes since independence to help the rural poor, In order to minimize unemployment in rural areas, the Government of India launched a number of programmes and schemes from time but they dis not achieve the desired quantum and became ineffective. Employment is the primary requirement for prosperous villages. Poverty and unemployment are inter related and form a vicious circle. Villages are unable to break it. Population, employment discontent and violence is on the rise, playing havoc in the villages. The remedies are being applied half-heartedly as if concealing the wound with beautiful cover might heal it or catchy slogans might solve the problems. Right from the days of community development, this process is going on and the results are obvious.

  1. What government action was taken to resolve the problem according to his paragraph ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The author says that government has launched a number of schemes. But no solid step taken.

    Correct Option: D

    The author says that government has launched a number of schemes. But no solid step taken.


  1. What is the problem occurring in the way of making life of villagers happy ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Villagers ' lives can be made happy if remedies are applied whole heartly. Other options (a) , (b) and (d) are partially right.

    Correct Option: C

    Villagers ' lives can be made happy if remedies are applied whole heartly. Other options (a) , (b) and (d) are partially right.