Comprehension


Direction: Read the following passages carefully and choose the most appropriate answer to the questions out of the four alternatives.
Passage
Riparian vegetation [the green band of vegetation along a watercourse] can help stabilize stream banks filter sediment from surface runoff and provide wildlife habitat, livestock forage, and scenic value. Well-developed vegetation also allows bank soils to absorb extra water during spring runoff, releasing it later during drier months, thus improving late summer stream flows. In many parts of the arid West, trees and shrubs are found only in riparian areas. Woody plants are very important as winter cover for many wildlife species, including upland game birds such as pheasants and turkeys. Often this winter cover is the greatest single factor limiting game bird populations. Woody vegetation also provides hiding cover and browse for many other species of birds and mammals, both game and nongame. Dead trees (snags) are an integral part of streamside habitats and should be left standing whenever possible. Woodpeckers, nuthatches, brown creepers, and other birds eat the insects that decompose the wood. These insects usually pose no threat to nearby living trees. Occasionally a disease organism or misuse of pesticides will weaken or kill a stand of trees. If several trees in a small area begin to die, contact your local extension agent immediately .
MEANING OF WORDS/PHRASES
(1) run-off (N.) : rain, water/ other liquid that runs-off land into streams and rivers
(2) forage (N.) : food for horses and cows
(3) arid (Adj.) : very dry (of land/climate)
(4) riparian (Adj.) : on, near or relating to the bank of a river
(5) upland (Adj.) : in/connected with an area of high land that is not near the coast
(6) browse (N.) : small twigs, leaves, and shoots that are fit for animals to eat

  1. How dependent are plants and animals on each other?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Very dependent.

    Correct Option: B

    Very dependent.


  1. Overall the assertions seem to be based on









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    facts derived from scientific literature.

    Correct Option: C

    facts derived from scientific literature.


  1. What is discussed in the second paragraph of this passage?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    How winter cover affects game bird populations.

    Correct Option: D

    How winter cover affects game bird populations.


  1. What is the overall sense conveyed by the author when the specific birds that live in riparian areas are listed in the passage?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The rich and varied life in such areas.

    Correct Option: B

    The rich and varied life in such areas.


  1. What is the effect of the word choice riparian?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    It gives the article an authoritative, scientific tone.

    Correct Option: A

    It gives the article an authoritative, scientific tone.