Comprehension


Direction: Read the following passages carefully and answer the question that follows.
I have said several times that this government has suffered from leadership crisis from day one. As long as the going was good, everything was hunky-dory. The moment we started facing challenges, we realized that this government had no power to take decisions and was floundering on all fronts. Bipartisanship is a very desirable objective in any democracy because in a democracy, while governments are formed on the basis of numbers, they function on the basis of consensus. But the responsibility for building that consensus rests squarely on the shoulders of the government of the day.The government should reach out to build that consensus. Why only on economic issue even on other issues this government did not build any consensus. On the nuclear deal, the BJP and left were opposing it, and other elements in the political spectrum too. but the government went ahead with it. So, consensus building cannot be cherry-picking, that I want to build consensus and so you fall in line.

  1. What strong decision was taken by the government ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The government went ahead when it didn't get the support of BJP and the left.

    Correct Option: B

    The government went ahead when it didn't get the support of BJP and the left.


  1. What was the problem in front of the government ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    To build consensus was a problem. it was not an easy task.

    Correct Option: D

    To build consensus was a problem. it was not an easy task.



Direction: Read the following passages carefully and answer the question that follows.
The quality of our urban life is abysmal and falling. Painfully long power cuts are a quotidian reality in most cities, barring their privileged enclaves. So it is a crippling scarcity of potable water, which forces the lower middle class household to spend 5 per cent or more of its income on buying bottled water or purifying the poor-quality water it gets from the municipal tap or, increasingly, bore wells, most of which are illegal and savagely depleting and contaminating groundwater. Most Indian cities are unsafe, especially for women , but also for pedestrians and users of non-mechanized transport like bicycles. Old people, whose number are growing rapidly, cannot possibly feel secure in negotiating our urban spaces. No Indian city is disabled-friendly. And the vast majority of our cities and towns have no pavements or footpaths worth the name. Worse, our cities are turning uglier by the day as parks and greenery are devoured.

  1. What problem the urban people are facing ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The problem of contamination of water is being faced by the people. The author says that there is poor quality of water.

    Correct Option: C

    The problem of contamination of water is being faced by the people. The author says that there is poor quality of water.


  1. Which word has the opposite meaning of 'superb' in this paragraph ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Abysmal is the word, which is the opposite of 'superb' , Other options don't mean what is required in the question.

    Correct Option: C

    Abysmal is the word, which is the opposite of 'superb' , Other options don't mean what is required in the question.



  1. Why the illegal incidences are talking place ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The author says that there are many illegal incidences taking place and water source that is being generated by the people themselves are bore wells. Other options are partially correct but in this passage's context.

    Correct Option: B

    The author says that there are many illegal incidences taking place and water source that is being generated by the people themselves are bore wells. Other options are partially correct but in this passage's context.