Comprehension


Direction: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
PASSAGE
Most of the African countries live in sub-human conditions because of extreme poverty, upheaval, hunger, disease, unemployment, lack of education and both inexperienced and corrupt administrations. The devastating consequences of the AIDS epidemic in those countries could improve if the infected population were to receive free drugs to control the disease, have access to health professionals and get information on how to prevent its spread. But this can only be achieved through international help programs in which leaders of the world’s richest countries donate medicine and also send doctors and nurses to treat and educate those in need. Moreover, most of the poor countries rely on selling agricultural products and raw materials fo rich nations and buying industrialized products from them, resulting in a huge financial deficit. Consequently, they borrow a significant amount of money from the World Bank to try and improve their broken economies, but sometimes the money disappears with no significant changes and they cannot even pay the interest to the bank. Regarding this issue, last year the G8, which is comprised of leaders of the eight richest nations, decided to forgive billions of dollars worth of debt owed by the world’s poorest nations. In addition, they developed adequate loan programs to financially assist those countries.

  1. What has led to the poor countries accumulating more debts?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Their buying of industrialized products

    Correct Option: A

    Their buying of industrialized products


  1. What was the most significant step taken by the G8 towards assisting the poor countries in dealing with their need?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Forgiving debts owed by them

    Correct Option: C

    Forgiving debts owed by them



  1. In the context of this essay, the phrase ‘sub-human’ means:









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    people living below accepted standard of living

    Correct Option: B

    people living below accepted standard of living


  1. As the author describes the condition in Africa, her tone is :









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    sad

    Correct Option: A

    sad



  1. According to the author, one of the ways of helping the infected people in Africa to fight AIDS is by :









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    providing free drugs

    Correct Option: C

    providing free drugs