Comprehension


Direction: Read the following passages carefully and choose the most appropriate answer to the questions out of the four alternatives.
Passage
To avoid the various foolish opinions to which mankind are prone, no superhuman brain is required. A few simple rules will keep you free, not from all errors, but from silly errors. If the matter is one that can be settled by observation, make the observation yourself. Aristotle could have avoided the mistake of thinking that women have fewer teeth than men, by the simple device of asking Mrs. Aristotle to keep her mouth open while he counted. Thinking that you know when in fact you do not is a bad mistake, to which we are all prone. I believe myself that hedgehogs eat black beetles, because I have been told that they do; but if I were writing a book on the habits of hedgehogs, I should not commit myself until I had seen one enjoying this diet. Aristotle, however, was less cautious. Ancient and medieval writers knew all about unicorns and salamanders; not one of them thought it necessary to avoid dogmatic statements about them because he had never seen one of them.

  1. The attitude of the author is









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    scientific

    Correct Option: B

    scientific


  1. The author is in favour of drawing conclusions on the basis of









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    observation

    Correct Option: C

    observation



  1. The author implies that









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    he has never seen hedgehogs eating beetles

    Correct Option: A

    he has never seen hedgehogs eating beetles


  1. According to the author, unicorns and salamanders









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    never really existed

    Correct Option: D

    never really existed



  1. The author portrays mankind as









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    by and large ignorant

    Correct Option: B

    by and large ignorant