Comprehension


Direction: Read the following passages carefully and answer the question that follows.
Floriculture can be defined as the art and knowledge of growing flowers to perfection. Department of agriculture and co-operation under the Ministry of Agriculture is the nodal organization responsible for development of the floriculture sector. It is responsible for formulation and implementation of national policies and programmes aimed at achieving rapid agricultural growth through optimum utilization of land, water, soil and plant resources of the country. It also includes production of planting materials through seeds, cuttings, budding and grafting. Production of cut flowers for exports is also a thrust area for support. Researchers' key focus areas are crop improvement, standardization of agro-techniques including improved propagation methods, plant protection and post harvest management. In recent years, however, technologies for protected cultivation and tissue culture for mass propagation have also received attention. A large number of promising varieties of cut flowers have been developed

  1. What techniques are used for "planting materials" ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The author says that seeds, cutting, budding and grafting are ways of "planting materials". Other options (a), (b) and (d) are contributing to the answer.

    Correct Option: C

    The author says that seeds, cutting, budding and grafting are ways of "planting materials". Other options (a), (b) and (d) are contributing to the answer.


  1. The passage mainly focus on ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The author throughout the passage talks about floriculture and other issues are just helping to it to come to full circle. Other options (a), (c) and (d) are helping floriculture to be the main focus.

    Correct Option: B

    The author throughout the passage talks about floriculture and other issues are just helping to it to come to full circle. Other options (a), (c) and (d) are helping floriculture to be the main focus.


Direction: Read the following passages carefully and answer the question that follows.
In presents scenario of increasing demand for cut flowers, protected cultivation in green house is the best alternatives for using land and other resources more efficiently. In protected environment, suitable environmental conditions for optimum plant growth are provided ultimately quality with products. Greenhouse is made up of glass or plastic film, which allows the solar radiations to pass through but traps the thermal radiations emitted by plants inside and, thereby, provide inside, On the basis of material used, building cost and technology used, green house can be of three types: low-cost greenhouse, medium-cost greenhouse and hi-tech greenhouse.

  1. How is the production increased ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    By providing favourable climate conditions to grow in favourable climate conditions there will be more production and less damage.

    Correct Option: B

    By providing favourable climate conditions to grow in favourable climate conditions there will be more production and less damage.


  1. How does the green house effect help in the production ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The author states that by allowing solar radiations to pass but by trapping the thermal radiations, green house provides favourable conditions and helps in production.

    Correct Option: D

    The author states that by allowing solar radiations to pass but by trapping the thermal radiations, green house provides favourable conditions and helps in production.


  1. Why the green house is made up of glass or plastic film ?









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    The green house is made up of glass or plastic so that it can provide favourable condition. it only allows solar radiation to pass but it does not allow not allow to exit

    Correct Option: B

    The green house is made up of glass or plastic so that it can provide favourable condition. it only allows solar radiation to pass but it does not allow not allow to exit