Comprehension


Direction: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and corresponding to it.
PASSAGE
There is a growing parallel between India and Europe in terms of language policy and challenges of maintaining a balance between regional languages, minority languages and the rising demand for English. The EU’s language policy promotes multinationalism and the idea that every EU citizen should learn and speak at least two foreign languages in addition to their mother tongue. In practice, the foreign language curriculum in European countries is dominated now by the need to learn English. So the defacto policy is that children should, in addition to the language of their member state, learn English and one other European language. English has become not only the language of business across Europe, but also the corporate language of many French, German, Dutch and Spanish enterprises. The trend across Europe is for schools to begin teaching English in Class I, treating it as a basic skill rather than a foreign language. This trend began in earnest only after 2000. However, the methods to teach English are diverse-an increasingly popular trend is towards bilingual schools, which teach through more than one language medium.

  1. In Europe, the usual pattern is that









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    children should start learning English from class I

    Correct Option: B

    children should start learning English from class I


  1. EU schools regard English as









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    a basic skill

    Correct Option: C

    a basic skill



  1. The passage says that the rising demand for English in the EU is because of









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    trade and commerce

    Correct Option: D

    trade and commerce


  1. According to the passage, the foreign language policy in the EU aims to foster.









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Multilingualism

    Correct Option: B

    Multilingualism



  1. There is a parallel between India and Europe as regards









  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    language policy

    Correct Option: A

    language policy