Speed, Time and Distance


  1. A can give 40 metres start to B and 70 metres to C in a race of one kilometre How many metres start can B give to C in a race of one kilometre ?
    1. 30 metre
    2. 31
      1
      metre
      4
    3. 31
      3
      metre
      4
    4. 32 metre

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    According to the question,
    When A covers 1000m, B covers = 1000 – 40 = 960 m
    and C covers =1000 – 70 = 930 m
    When B covers 960m, C covers 930 m.
    ∴  When B covers 1000m, C covers

    =
    930
    × 1000 = 968.75 metre
    960

    Hence, B gives C a start of
    = 1000 – 968.75 = 31.25 metre

    Correct Option: B

    According to the question,
    When A covers 1000m, B covers = 1000 – 40 = 960 m
    and C covers =1000 – 70 = 930 m
    When B covers 960m, C covers 930 m.
    ∴  When B covers 1000m, C covers

    =
    930
    × 1000 = 968.75 metre
    960

    Hence, B gives C a start of
    = 1000 – 968.75 = 31.25 metre


  1. In a race of 200 metres, B can give a start of 10 metres to A, and C can give a start of 20 metres to B. The start that C can give to A, in the same race, is
    1. 30 metres
    2. 25 metres
    3. 29 metres
    4. 27 metres

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    According to the question,
    ∵  When B runs 200 m metres, A runs 190 metres
    ∴  When B runs 180 metres, A runs

    =
    190
    × 180 = 171 metres
    200

    When C runs 200m, B runs 180 metres.
    Hence, C will give a start to A by
    = 200 – 171 = 29 metres

    Correct Option: C

    According to the question,
    ∵  When B runs 200 m metres, A runs 190 metres
    ∴  When B runs 180 metres, A runs

    =
    190
    × 180 = 171 metres
    200

    When C runs 200m, B runs 180 metres.
    Hence, C will give a start to A by
    = 200 – 171 = 29 metres



  1. In a race of 800 metres, A can beat B by 40 metres. In a race of 500 metres, B can beat C by 5 metres. In a race of 200 metres, A will beat C by
    1. 11.9 metre
    2. 1.19 metre
    3. 12.7 metre
    4. 1.27 metre

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    According to the question,
    ∴  When A runs 800 metres, B runs 760 metres
    ∴  When A runs 200 metres, B runs

    =
    760
    × 200 = 190 metres
    800

    Again, when B runs 500 metres, C runs 495 metres.
    ∴  When B runs 190 metres, C runs
    =
    495
    × 190 = 188.1 metres
    500

    ∴  Hence, A will beat C by
    200 – 188.1 = 11.9 metres in a race of 200 metres.

    Correct Option: A

    According to the question,
    ∴  When A runs 800 metres, B runs 760 metres
    ∴  When A runs 200 metres, B runs

    =
    760
    × 200 = 190 metres
    800

    Again, when B runs 500 metres, C runs 495 metres.
    ∴  When B runs 190 metres, C runs
    =
    495
    × 190 = 188.1 metres
    500

    ∴  Hence, A will beat C by
    200 – 188.1 = 11.9 metres in a race of 200 metres.


  1. In a race of 1000 m, A can beat B by 100m. In a race of 400 m, B beats C by 40m. In a race of 500m. A will beat C by
    1. 95 m
    2. 50 m
    3. 45 m
    4. 60 m

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    When A runs 1000m, B runs 900m.
    ∴  When A runs 500m, B runs 450 m.
    Again, when B runs 400m, C runs 360 m.
    ∴  When B runs 450m, C runs

    =
    360
    × 450 = 405 metres
    400

    Required distance = 500 – 405
    = 95 metres

    Correct Option: A

    When A runs 1000m, B runs 900m.
    ∴  When A runs 500m, B runs 450 m.
    Again, when B runs 400m, C runs 360 m.
    ∴  When B runs 450m, C runs

    =
    360
    × 450 = 405 metres
    400

    Required distance = 500 – 405
    = 95 metres



  1. In a 100m race, Kamal defeats Bimal by 5 seconds. If the speed of Kamal is 18 Kmph, then the speed of Bimal is
    1. 15.4 kmph
    2. 14.5 kmph
    3. 14.4 kmph
    4. 14 kmph

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Time taken by Kamal

    =
    100
    = 20 seconds
    18 ×
    5
    18

    ∴   Time taken by Bimal
    = 20 + 5 = 25 seconds
    ∴  Bimal’s speed =
    100
    = 4 m/sec
    25

    =
    4 × 18
    kmph = 14.4 kmph.
    5

    Correct Option: C

    Time taken by Kamal

    =
    100
    = 20 seconds
    18 ×
    5
    18

    ∴   Time taken by Bimal
    = 20 + 5 = 25 seconds
    ∴  Bimal’s speed =
    100
    = 4 m/sec
    25

    =
    4 × 18
    kmph = 14.4 kmph.
    5