Races and games
 In a race of 300 metres A beats B by 15 metres or 5 seconds. How much time A does take to complete the race?

View Hint View Answer Discuss in Forum
From the question it is clear that speed of B = 15 / 5 = 3 m/s
The time taken by B to cover 300 m = 300 / 3 = 100 sec.Correct Option: C
From the question it is clear that speed of B = 15 / 5 = 3 m/s
The time taken by B to cover 300 m = 300 / 3 = 100 sec.
Hence, time taken by A to complete the race = 100 – 5 = 95 sec.
 In a game, A can give B 20 points, A can give C 32 points and B can give C 15 points. How many points make the game?

View Hint View Answer Discuss in Forum
Suppose, P points make the game.
Clearly, when A scores P points, B scores (P  20) points and C scores (P  32) points.
Now, when B scores P points, C scores (P  15) points.Correct Option: A
Suppose, P points make the game.
Clearly, when A scores P points, B scores (P  20) points and C scores (P  32) points.
Now, when B scores P points, C scores (P  15) points.
When B scores (P  20) points,
C scores [( P  15 ) / P * P (P  20)] points
∴ (P  15)( P  20) / P = P  20 or, P = 100
Hence, 100 points make the game.
 In a Km race A beats B by 25 m or 5 sec. Then find out the time taken by A to complete the race.

View Hint View Answer Discuss in Forum
B runs 25 m in 5 seconds.
∴ B’s time to cover 1 Km = 5 x 100 / 25 = 200 secCorrect Option: A
B runs 25 m in 5 seconds.
∴ B’s time to cover 1 Km = 5 x 100 / 25 = 200 sec
A’s time to cover one Km = 200  5 = 195 seconds
= 3 minutes 15 seconds.
 A runner runs 1^{1}⁄_{4} laps of a 5 lap race. What fractional part of the race remains to be run?

View Hint View Answer Discuss in Forum
race remains to be run = 5  ^{5}⁄_{4}
Correct Option: A
race remains to be run = 5  ^{5}⁄_{4} = ^{15}⁄_{4} .
 In a game of 250 points A can give B 50 points and C 70 points. In the same game how many points can B give C?

View Hint View Answer Discuss in Forum
In a game of 250 points, A scores 250 then B scores 200 points and C scores 180.
Correct Option: D
In a game of 250 points, A scores 250 then B scores 200 points and C scores 180.
∴ B scores 250 points while C scores 180 x 250 / 200 = 225 points
Hence, in a game of 250 points B can give C (250 – 225) = 25 points