Work and Wages
 A can do a work in 12 days and B in 16 days. If both of them work together to do the work and get ₹ 2100, find the share of each.

View Hint View Answer Discuss in Forum
A can do a work in 12 days.
∴ Work done by A = 1/12
B can do a work in 16 days.
∴ Work done by A = 1/16
Ration of Work done by A : Ration of Work done by B = 1/12 : 1/16
Ration of Work done by A : Ration of Work done by B = 4 : 3Correct Option: C
A can do a work in 12 days.
∴ Work done by A = 1/12
B can do a work in 16 days.
∴ Work done by A = 1/16
Ration of Work done by A : Ration of Work done by B = 1/12 : 1/16
Ration of Work done by A : Ration of Work done by B = 4 : 3
A’s shares = 2100 x 4/7 = 300 x 4 = ₹ 1200
B’s share = 2100 x 3/7 = 300 x 3 = ₹ 900
 A, B and C contract to do a work for ₹ 4200. A can do the work in 6 days, B in 10 days and C in 12 days. If they work together to do die work, what is the share of each?
A B C

View Hint View Answer Discuss in Forum
A, B and C contract to do a work for ₹ 4200. A can do the work in 6 days, B in 10 days and C in 12 days.
From given question, As we know that
A can do the work in 6 days.
A can do 1/6 work in one day.
B can do the same work in 10 days.
B can do 1/10 work in one day.
C can do the same work in 12 days.
C can do 1/12 work in one day.
Work done shared by A : B : C = 1/6 : 1/10 : 1/12Correct Option: D
A, B and C contract to do a work for ₹ 4200. A can do the work in 6 days, B in 10 days and C in 12 days.
From given question, As we know that
A can do the work in 6 days.
A can do 1/6 work in one day.
B can do the same work in 10 days.
B can do 1/10 work in one day.
C can do the same work in 12 days.
C can do 1/12 work in one day.
Work done shared by A : B : C = 1/6 : 1/10 : 1/12
Multiply by 60, we will get,
Work done shared by A : B : C = 10 : 6 : 5
Let us assume ration variable is P.
According to question,
10P + 6P + 5P = 4200
⇒ 21P = 4200
⇒ P = 200
A’s share = 10P = 10 x 200 = ₹ 2000
B’s share = 6P = 6 x 200 = ₹ 1200,
C’s share = 5P = 5 x 200 = ₹ 1000
 A can do a work in 20 days. After 5 days he is joined by B and they together finish the work in next 10 days. If the total amount paid for the work is ₹ 1600, find the share of each.

View Hint View Answer Discuss in Forum
A works for total (5 + 10) = 15 days
A’s work for 15 days = 15 = 3 . 20 4 ∴ B’s share of work = 1  3 = 1 . 4 4
Correct Option: C
A works for total (5 + 10) = 15 days
A’s work for 15 days = 15 = 3 . 20 4 ∴ B’s share of work = 1  3 = 1 . 4 4 A’s share: B’s share = 3 : 1 = 3 : 1 4 4 ∴ A’s share = 3 × ₹ 1600 = ₹ 1200 3 + 1
A’s share = × ₹ 1600 = ₹ 1200
B’s share = ₹ (1600 – 1200) = ₹ 400.
 2 men and 1 woman can complete a piece of work in 14 days while 4 women and 2 men can do the same work in 8 days. If a man gets ₹ 60 per day, what should be the wages per day of a woman?

View Hint View Answer Discuss in Forum
( 2 men and 1 woman )’ s one day’s work = 1/ 14
In other words, 2 × 14 men and 1 × 14
women can complete the work in one day.......................................................( i)
( 4 women and 2 men )’ s one day’s work = 1/ 8
In other words, 4 × 8 women and 2 × 8 men can complete the work in one day......................... ( ii)
Now, from equations (i) and (ii),
28 men and 14 women = 16 men and 32 womenCorrect Option: C
(2 men and 1 woman)’ s one day’s work = 1/ 14
In other words, 2 × 14 men and 1 × 14
women can complete the work in one day......................................( i)
(4 women and 2 men)’ s one day’s work = 1/ 8
In other words, 4 × 8 women and 2 × 8 men can complete the work in one day.......................................................( ii)
Now, from equations (i) and (ii),
28 men and 14 women = 16 men and 32 women
12 men = 18 women
18 women will get = ₹ 12 × 60 per day.1 woman will get = ₹ 12 × 60 = ₹ 40 per day. 18
 A dailywage laborer was engaged for a certain number of days for ₹ 5,750; but being absent on some of those days he was paid only ₹ 5,000. What was his maximum possible daily wage?

View Hint View Answer Discuss in Forum
It is required to find the highest common factor of 5750 and 5000, because his daily wage is their common factor.
Correct Option: B
It is required to find the highest common factor of 5750 and 5000, because his daily wage is their common factor.
Hence, the daily wage is ₹ 250.