Profit and Loss
 If cost of 15 eggs be 75 rupees, then find out the cost of 5 dozen eggs.

 300
 400
 500
 600

View Hint View Answer Discuss in Forum
Cost of one egg x 5 x 12
Correct Option: A
Cost of 15 eggs = 75 rupees
Cost of 1 egg = 75/15 = 5 rupees,
Cost of 5 dozens, i.e. 5 x 12 = 60 x 5 = 300
 A stationer buys diaries at 75 rupees per dozen and sells them at 15 rupees per piece. What is the profit?

 75
 100
 105
 110

View Hint View Answer Discuss in Forum
Each dozen carries cost 75 rupees and are sold for
12 x 15 = 180 rupeesCorrect Option: C
Each dozen carries cost 75 rupees and are sold for
12 x 15 = 180 rupees
profit = SPCP
profit = 18075 = 105 rupees
 A man bought 18 oranges for a rupee and sold them at 12 oranges for a rupee. what is the profit percentage ?

 33.33 %
 50 %
 66.66 %
 None of these

View Hint View Answer Discuss in Forum
From question CP/SP = 12/18 = 2/3
∴ Profit (%) = ( 3  2 ) / 2 x 100Correct Option: B
From question CP/SP = 12/18 = 2/3
∴ Profit (%) = ( 3  2 ) / 2 x 100 = 50%
2nd Solution:
CP = 100/18 = 5.55 paisa
SP = 100/12 = 8.33 paisa
∴ Profit = (8.335.55)/5.55 x 100 = 50 %
 On selling an article for Rs. 240, a trader loses 4%. In order to gain 10 % he must sell that article for

 Rs. 275
 Rs. 340
 Rs. 320
 Rs. 264

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let the CP be Rs. x , then SP be 0.96x
∴ 0.96x = 240Correct Option: A
Let the CP be Rs. x , then SP be 0.96x
∴ 0.96x = 240
⇒ x = 250
Now the new SP = 250 X 1.1 = 275
 By selling 12 apples for a rupee, a man loses 20%. How many for a rupee should he sell to gain 20%

 8
 10
 15
 16

View Hint View Answer Discuss in Forum
SP = 100/12 paise
Let's CP = x
SP = 0.8x = 100/12
∴ x = 10/(0.8x12) paise
Therefore, CP = 100/9.6 paiseCorrect Option: A
SP = 100/12 paise
Let's CP = x
SP = 0.8x = 100/12
∴ x = 10/(0.8x12) paise
Therefore, CP = 100/9.6 paise
Thus the new SP (with 20% profit) = 100/9.6 X 1.2 = 100/8 paise
Hence, 8 apples can be purchased for Rs.1 to gain 20%