Profit and Loss


  1. By selling a wrist watch of Rs.405 the shopkeeper incurs a loss of 10%. What is the gain or loss percentage if he sells the same watch at Rs. 465?
    1. profit of 10%
    2. less of 6 %
    3. profit of 3.33 %
    4. no profit no loss

  1. View Hint View Answer Discuss In Forum

    CP = 405 / 0.9 = 450
    New SP = Rs. 465

    Correct Option: C

    CP = 405 / 0.9 = 450
    New SP = Rs. 465
    Profit (%) = [465-450 / 450] X 100 = 3.33%


  1. A dealer buys a washing machine. listed at Rs. 10000 and gets 10% and 20% successive discounts. He spends 10% of his CP on transport.At what price (in rupees) should he sell the washing machine to earn a profit of 10% ?
    1. 8722
    2. 7892
    3. 8712
    4. 8840

  1. View Hint View Answer Discuss In Forum

    Selling price = 10000 - 10% - 20% + 10% + 10%

    Correct Option: C

    Price after 10% discount = 10000 - 10 % of 10000 = 10000 - 0.1 x 10000 = 9000
    Price after another 20% discount = 9000 - 20 % of 9000 = 7200
    Price after 10% of transportation charges = 7200 + 7200 x 0.1 = 7920
    Price after 10% of profit = 7920 + 7920 x 0.1 = 8712
    ∴ Selling price = 8712



  1. A person loses Rs. 20 by selling some bananas at the rate of Rs. 3 per banana and gains Rs.30, if he sells them at Rs. 3.25 per banana. The number of bananas sold by him ?
    1. 100
    2. 200
    3. 120
    4. 2400

  1. View Hint View Answer Discuss In Forum

    Rs. 0.25 is the difference on 1 banana

    Correct Option: B

    Go through options. Consider option (b)
    200 x 3.25 - 200 x 3 = Rs. 50 = ( 30+20 )
    Hence option, (b) is correct


    Alternatively: Rs. 0.25 is the difference on 1 banana
    Rs. 1 is the difference on 1/0.25 = 4 bananas
    Rs. 50 is the difference on 4 x 50 = 200 bananas


  1. A fruit seller declares that he sells fruits at the cost price However, He use a weight of 450 g instead of 500 g. His percentage profit is
    1. 10 %
    2. 11 1/9 %
    3. 12 %
    4. 12 2/9 %

  1. View Hint View Answer Discuss In Forum

    Profit (%) = goods lefts / goods sold X 100

    Correct Option: B

    Profit (%) = goods lefts / goods sold X 100 = ( 50 / 450 ) X 100 = 111/9 %

    Alternatively : Suppose CP of 1g is Rs.1 then he sells goods worth Rs.450 only and charges Rs.500. So the profit is Rs.50 over the sale price of Rs. 450.



  1. Two third of a consignment was sold at a profit of 5% and the remainder at a loss of 2%. If the total profit was Rs. 400, the value of the consignment (in rupees) was :
    1. 15000
    2. 20000
    3. 10000
    4. 12000

  1. View Hint View Answer Discuss In Forum

    Total profit = 15000 x ( 2 / 3 ) x 5 %
    Total loss = 15000 x ( 1 / 3 ) x 2 %

    Correct Option: A

    The best way is to go through option. Consider option (a)
    Total profit = 15000 x ( 2 / 3 ) x 5 %
    = 15000 x ( 2 / 3 ) x ( 5 / 100) = 500

    Total loss = 15000 x ( 1 / 3 ) x 2 %
    = 5000 x ( 1 / 3 ) x ( 2 / 100) = 100

    Net gain = ( 500 - 100 ) = Rs. 400
    Hence: option (a) is correct.

    Alternatively : [( 1.05 X 2x/3 + 0.98 x/3) - x] = 400
    ∴ x=15000