Races and games


  1. In a 1000 m race A beats B by 100 m and C by 200 m. By how much can B beats C in a race of 1350 m?
    1. 125 m
    2. 130 m
    3. 140 m
    4. 150 m

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    If A run 1000 meters then B runs 900 meters and C runs 800 meters.
    ∴ B runs 1350 meters while C will run 800 * 1350/ 900 = 1200 meters

    Correct Option: D

    If A run 1000 meters then B runs 900 meters and C runs 800 meters.
    ∴ B runs 1350 meters while C will run 800 * 1350/ 900 = 1200 meters

    Hence, B can beat C by (1350 – 1200) = 150 m


  1. In a game of 100 points A can give B 20 points and C 28 points. How many points can B give C in a game of 100 points?
    1. 12 points
    2. 15 points
    3. 20 points
    4. 10 points

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    If A scores 100 then B scores 80 and C scores 72.
    ∵ B scores 80 while C 72 .

    Correct Option: D

    If A Score 100 then B scores 80 and C score 72.
    ∵ B scores 80 while C scores 72
    ∴ B scores 100 while C scores 72 * 100 / 80 = 90 points
    Hence, in 100 points B can give (100 – 90) = 10 points



  1. A can give B 50 m start and C 80 m start in the 1000 m race, how many metres start B give C in a 1000 m race?
    1. 31 m
    2. 311119 m
    3. 31219 m
    4. 301119 m

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    In a game of 1000 meters, If A scores 1000 meters then B scores 950 meters and C scores 920 meters.

    ∴ B runs 1000 m while C scores 920 x 1000 / 950= 18400 / 19 m

    Correct Option: B

    In a game of 1000 meters, If A scores 1000 meters then B scores 950 meters and C scores 920 meters.
    ∴ B runs 1000 m while C scores 920 x 1000 / 950= 18400 / 19 m
    Hence, in 1000 m race, B can give C (1000 - 18400 / 19) = 600 / 19 = 311119 meters start.


  1. In a game of 250 points A can give B 50 points and C 70 points. In the same game how many points can B give C?
    1. 18 points
    2. 20 points
    3. 22 points
    4. 25 points

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    In a game of 250 points, A scores 250 then B scores 200 points and C scores 180.

    Correct Option: D

    In a game of 250 points, A scores 250 then B scores 200 points and C scores 180.
    ∴ B scores 250 points while C scores 180 x 250 / 200 = 225 points
    Hence, in a game of 250 points B can give C (250 – 225) = 25 points



  1. In a race of 300 metres A beats B by 15 metres or 5 seconds. How much time A does take to complete the race?
    1. 105 sec.
    2. 100 sec.
    3. 95 sec.
    4. 90 sec.

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    From the question it is clear that speed of B = 15 / 5 = 3 m/s
    The time taken by B to cover 300 m = 300 / 3 = 100 sec.

    Correct Option: C

    From the question it is clear that speed of B = 15 / 5 = 3 m/s
    The time taken by B to cover 300 m = 300 / 3 = 100 sec.
    Hence, time taken by A to complete the race = 100 – 5 = 95 sec.