Speed, Time and Distance


  1. A bus covers a distance of 400 km with a speed of 20 km/h. What time is taken by the bus to cover this distance?
    1. 25 h
    2. 5 h
    3. 21 h
    4. 20 h

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    We know that, speed = Distance / Time

    Correct Option: D

    We know that, speed = Distance / Time
    ∴ Required Time = Distance / Speed = 400/20 = 20 h


  1. The speed of a bus is 72 km/h. The distance Covered bye the bus in 5 s is
    1. 50 m
    2. 74.5 m
    3. 100 m
    4. 60 m

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Given, speed of bus = 72 km/h = 72 x 5/18 = 20 m/s

    Correct Option: C

    Given, speed of bus = 72 km/h = 72 x 5/18 = 20 m/s
    ∴ Distance travelled in 5 s = 5 x 20 = 100 m



  1. Ram and Shyam are moving in the directions opposite to each other. The Speeds of both persons are 10 km/h and 6 km/h, respectively. Find the speeds of Ram with respect of Shyam.
    1. 6 km/h
    2. 16 km/h
    3. 4 km/h
    4. 8 km/h

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    We know that for relative speed, the two speeds will be added, if the motions of the two objects are in opposite directions.

    Correct Option: B

    We know that for relative speed, the two speeds will be added, if the motions of the two objects are in opposite directions.
    ∴ Required speed = 10 + 6 = 16 km/h


  1. Two cars are moving in the same direction with their respective speeds of 9 km/h and 5 km/h. Find the relative speed of 1st car with respect of 2nd.
    1. 2 km/h
    2. 4 km/h
    3. 8 km/h
    4. 6 km/h

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    We know that for relative speed, the subtraction of speeds takes place, if the motions of the two objects are in the same direction.

    Correct Option: B

    We know that for relative speed, the subtraction of speeds takes place, if the motions of the two objects are in the same direction.
    ∴ Required relative speed = 9 - 5 = 4 km/h



  1. A man covered a distance of 12 km in 90 min by cycle. How much distance will he cover in 3 h, if he rides the cycle at a uniform speed?
    1. 36 km
    2. 24 km
    3. 30 km
    4. 27 km

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Distance covered in 3 h = Speed x Time

    Correct Option: B

    We know that, speed = Distance / Time
    Speed = 12/90 km/min

    ∴ Distance covered in 3 h = Speed x Time
    = (12/90) x (3 x 60) = 24km