Speed, Time and Distance
 The speed of a bus is 72 km/hr. The distance covered by the bus in 5 seconds is

 100 m
 60 m
 50 m
 74.5 m

View Hint View Answer Discuss in Forum
Speed of bus = 72 kmph
= 72 × 5 metre/second 18
= 20 metre/second
∴ Required distance
= 20 × 5 = 100 metreCorrect Option: A
Speed of bus = 72 kmph
= 72 × 5 metre/second 18
= 20 metre/second
∴ Required distance
= 20 × 5 = 100 metre
 A person started his journey in the morning.
At 11 a.m. he covered 3 of the journey and on the 8 same day at 4.30 p.m. he covered 5 of the journey. 6
He started his journey at

 6.00 a.m.
 3.30 a.m.
 7.00 a.m.
 6.30 a.m.

View Hint View Answer Discuss in Forum
Difference of time = 4.30 p.m – 11.a.m.
= 5 1 hours = 11 hours 2 2 Distance covered in 11 hrs 2 = 5 − 3 = 20 − 9 = 11 part 6 8 24 24 ∵ 11 part of the journey is covered in 11 hours 24 2 ⇒ 3 part of the journey is covered in 8 = 11 × 24 × 3 = 9 hours 2 11 8 2 = 4 1 hours. 2
Clearly the person started at 6.30 a.m.Correct Option: D
Difference of time = 4.30 p.m – 11.a.m.
= 5 1 hours = 11 hours 2 2 Distance covered in 11 hrs 2 = 5 − 3 = 20 − 9 = 11 part 6 8 24 24 ∵ 11 part of the journey is covered in 11 hours 24 2 ⇒ 3 part of the journey is covered in 8 = 11 × 24 × 3 = 9 hours 2 11 8 2 = 4 1 hours. 2
Clearly the person started at 6.30 a.m.
 A and B travel the same distance at speed of 9 km/hr and 10 km/hr respectively. If A takes 36 minutes more than B, the distance travelled by each is

 48 km
 54 km
 60 km
 66 km

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let the distance between A and B be x km, then
x − x = 36 = 3 9 10 60 5 ⇒ x = 3 90 5 ⇒ x = 3 × 90 = 54 km. 5
Second Method :
Here, S_{1} = 9, t_{1} = xS_{2} = 10, t_{2} = x − 36 60
S_{1}t_{1} = S_{2}t_{2}9 × x = 10 x − 36 60
9x = 10x – 6x = 6
Distance travelled
= 9 × 6 = 54 km
Correct Option: B
Let the distance between A and B be x km, then
x − x = 36 = 3 9 10 60 5 ⇒ x = 3 90 5 ⇒ x = 3 × 90 = 54 km. 5
Second Method :
Here, S_{1} = 9, t_{1} = xS_{2} = 10, t_{2} = x − 36 60
S_{1}t_{1} = S_{2}t_{2}9 × x = 10 x − 36 60
9x = 10x – 6x = 6
Distance travelled
= 9 × 6 = 54 km
 A man riding his bicycle covers 150 metres in 25 seconds. What is his speed in km per hour ?

 25
 21.6
 23
 20

View Hint View Answer Discuss in Forum
Speed = 150 = 6 m/sec 25 = 6 × 18 = 108 = 21.6 kmph 5 5 Correct Option: B
Speed = 150 = 6 m/sec 25 = 6 × 18 = 108 = 21.6 kmph 5 5
 A train is moving with the speed of 180 km/hr. Its speed (in metres per second) is :

 5
 40
 30
 50

View Hint View Answer Discuss in Forum
Speed = 180 kmph
= 180 × 5 m/sec = 50 m/sec 18 ∵ 1 km/hr = 5 m/s 18 Correct Option: D
Speed = 180 kmph
= 180 × 5 m/sec = 50 m/sec 18 ∵ 1 km/hr = 5 m/s 18