## Speed, Time and Distance

#### Speed, Time and Distance

1. I walk a certain distance and ride back taking a total time of 37 minutes. I could walk both ways in 55 minutes. How long would it take me to ride both ways?
1. 9.5 minutes
2. 19 minutes
3. 18 minutes
4. 20 minutes

1. Two ways walking time = 55 min    ...(i)
One way walking + One way riding time = 37 min.     ....(ii)
By 2 × (ii) – (i),
2 ways riding time
= 2×37–55 = 19 minutes

##### Correct Option: B

Two ways walking time = 55 min    ...(i)
One way walking + One way riding time = 37 min.     ....(ii)
By 2 × (ii) – (i),
2 ways riding time
= 2×37–55 = 19 minutes

1. Rubi goes to a multiplex at the speed of 3 km/hr to see a movie and reaches 5 minutes late. If she travels at the speed of 4 km/hr she reaches 5 minutes early. Then the distance of the multiplex from her starting point is
1. 2 km.
2. 5 km.
3. 2 metre
4. 5 metre

1. Distance between starting
point and multiplex = x metre

 Time = Distance Speed

According to the question,
 x − x = 5 + 5 ⇒ 4x − 3x = 1 3 4 60 12 6

 ⇒ x = 1 ⇒ x = 12 = 2 km. 12 6 6

##### Correct Option: A

Distance between starting
point and multiplex = x metre

 Time = Distance Speed

According to the question,
 x − x = 5 + 5 ⇒ 4x − 3x = 1 3 4 60 12 6

 ⇒ x = 1 ⇒ x = 12 = 2 km. 12 6 6

1. A and B start running at the same time and from the same point around a circle. If A can complete one round in 40 seconds and B in 50 seconds, how many seconds will they take to reach the starting point simultaneously ?
1. 10
2. 200
3. 90
4. 2000

1. Required time = LCM of 40 and 50 seconds
= 200 seconds

##### Correct Option: B

Required time = LCM of 40 and 50 seconds
= 200 seconds

1. Two persons ride towards each other from two places 55 km apart, one riding at 12km/hr and the other at 10 km/hr. In what time will they be 11 km apart?
1. 2 hours and 30 minutes
2. 1 hour and 30 minutes
3. 2 hours
4. 2 hours and 45 minutes

1. Relative speed
= 12 + 10 = 22 kmph
Distance covered
= 55 – 11 = 44 km

 ∴ Required time = 44 hours 22

= 2 hours

##### Correct Option: C

Relative speed
= 12 + 10 = 22 kmph
Distance covered
= 55 – 11 = 44 km

 ∴ Required time = 44 hours 22

= 2 hours

1.  Walking at 3 of his usual speed, a man reaches 4
his office 20 minutes late. Then his usual time for walking to his office is :
1. 1 hour
2. 30 minutes
3. 45 minutes
4. 40 minutes

1. Usual time = x minutes

 New time = 4x minutes 3 ∵  Speed ∝ 1 Time

According to the question,
 4x − x = 20 3

 ⇒ x = 20 3

⇒  x = 60 minutes i.e. 1 hour.

##### Correct Option: A

Usual time = x minutes

 New time = 4x minutes 3 ∵  Speed ∝ 1 Time

According to the question,
 4x − x = 20 3

 ⇒ x = 20 3

⇒  x = 60 minutes i.e. 1 hour.