Discount


  1. Two consecutive discounts x% and y% are equivalent to the single discount of
    1. x − y +
      xy
      %
      100
    2. x + y +
      xy
      %
      100
    3. x − y −
      xy
      %
      100
    4. x + y −
      xy
      %
      100

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount for consecutive discounts of x% and y%

    = x + y −
    xy
    %
    100

    Correct Option: D

    As we know that ,

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount for consecutive discounts of x% and y%
    = x + y −
    xy
    %
    100


  1. The price of a chair is Rs. 500. It has been sold at two successive discounts of 10 % each. What is its selling price?
    1. Rs. 400
    2. Rs. 405
    3. Rs. 415
    4. Rs. 425

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount for 10 % and 10 %

    = 10 + 10 −
    10 × 10
    % = 19%
    100

    ∴  S.P. of chair = (100 – 19)% of Rs. 500

    Correct Option: B

    Single equivalent discount for 10 % and 10 %

    = 10 + 10 −
    10 × 10
    % = 19%
    100

    ∴  S.P. of chair = (100 – 19)% of Rs. 500
    ∴  S.P. of chair = Rs.
    500 × 81
    = Rs. 405
    100



  1. Two successive discounts of 10% and 20% are equivalent to a single discount of
    1. 28%
    2. 27%
    3. 25%
    4. 30%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount

    = x + y −
    xy
    %
    100

    Correct Option: A

    Single equivalent discount

    = x + y −
    xy
    %
    100

    = 20 + 10 −
    20 × 10
    %
    100

    = (30 – 2)% = 28%


  1. Successive discounts of 20% and 10% are given on an item marked at Rs. 700. Find the selling price.
    1. Rs. 504
    2. Rs. 196
    3. Rs. 582
    4. Rs. 601

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Required selling price = Rs. 700 ×
    80
    ×
    90
    100100

    Correct Option: A

    Required selling price = Rs. 700 ×
    80
    ×
    90
    100100

    Required selling price = Rs. 504



  1. A discount series of 15%, 20% and 25% is equal to the single discount of
    1. 48%
    2. 49%
    3. 50%
    4. 51%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount for 15% and 20%

    = 20 + 15 −
    20 × 15
    %
    100

    = (35 – 3)% = 32%
    Calculate the Single equivalent discount for 32% and 25%.

    Correct Option: B

    Single equivalent discount for 15% and 20%

    = 20 + 15 −
    20 × 15
    %
    100

    = (35 – 3)% = 32%
    Single equivalent discount for 32% and 25%
    = 32 + 25 −
    32 × 25
    %
    100

    = (57 – 8) = 49%