Discount


  1. State electricity board gives 15% discount on electric bills if it is paid before due date. One person gets Rs. 54 as discount. The amount of actual bill was :
    1. Rs. 362
    2. Rs. 359
    3. Rs. 360
    4. Rs. 361

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the amount of actual bill be Rs. x.
    According to the question,

    x × 15
    = 54
    100

    ⇒  x =
    54 × 100
    = Rs. 360
    15

    Correct Option: C

    Let the amount of actual bill be Rs. x.
    According to the question,

    x × 15
    = 54
    100

    ⇒  x =
    54 × 100
    = Rs. 360
    15


  1. The total discount on Rs. 1860 due after a certain time at 5% is Rs. 60. Find the time after which it is due
    1. 9 months
    2. 8 months
    3. 7 months
    4. 10 months

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Required time
    =
    60 × 100
    =
    2
    year
    1800 × 53

    =
    2
    × 12 months = 8 months
    3

    Correct Option: B

    Required time
    =
    60 × 100
    =
    2
    year
    1800 × 53

    =
    2
    × 12 months = 8 months
    3



  1. Two blends of a commodity costing Rs. 35 and Rs. 40 per kg. respectively are mixed in the ratio 2 : 3 by weight. If one–fifth of the mixture is sold at Rs. 46 per kg and the remaining at the rate of Rs. 55 per kg. the profit percent is
    1. 50
    2. 30
    3. 40
    4. 20

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let 5 kg of mixture be prepared.
    ∴  C.P. of 5 kg of mixture
    = Rs. (2 × 35 + 3 × 40)
    = Rs. (70 + 120)
    = Rs. 190
    Total S.P. of this mixture
    = Rs. (46 + 4 × 55)
    = Rs. (46 + 220) = Rs. 266

    ∴  Profit per cent =
    266 − 190
    × 100
    190

    =
    7600
    = 40% = 1
    190

    Correct Option: C

    Let 5 kg of mixture be prepared.
    ∴  C.P. of 5 kg of mixture
    = Rs. (2 × 35 + 3 × 40)
    = Rs. (70 + 120)
    = Rs. 190
    Total S.P. of this mixture
    = Rs. (46 + 4 × 55)
    = Rs. (46 + 220) = Rs. 266

    ∴  Profit per cent =
    266 − 190
    × 100
    190

    =
    7600
    = 40% = 1
    190


  1. A company showroom gives a discount of 20% on the second grade shoes and a further
    discount of 15% on shareholder’s coupon. The total discount, a coupon holder will get is
    1. 32%
    2. 36%
    3. 35%
    4. 38%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Required single discount = x + y −
    xy
    %
    100

    Required single discount = 20 + 15 −
    20 × 15
    %
    100

    = (35 – 3)% = 32%

    Correct Option: A

    Required single discount = x + y −
    xy
    %
    100

    Required single discount = 20 + 15 −
    20 × 15
    %
    100

    = (35 – 3)% = 32%



  1. A dealer buys an article listed at Rs. 100 and gets successive discounts of 10% and 20%. He spends 10% of the cost price on transportation. At what price should he sell the article to earn a profit of 15%?
    1. ₹ 90.80
    2. ₹ 92.00
    3. ₹ 91.08
    4. ₹ 91.20

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount = 10 + 20 −
    10 × 20
    %
    100

    = (30 – 2)% = 28%
    ∴  C.P. of article = 100 – 28 = Rs. 72
    Actual cost price of article =
    72 × 110
    = Rs. 79.2
    100

    ∴  For a profit of 15%,
    Required S.P. =
    79.2 × 115
    = Rs. 91.08
    100

    Correct Option: C

    Single equivalent discount = 10 + 20 −
    10 × 20
    %
    100

    = (30 – 2)% = 28%
    ∴  C.P. of article = 100 – 28 = Rs. 72
    Actual cost price of article =
    72 × 110
    = Rs. 79.2
    100

    ∴  For a profit of 15%,
    Required S.P. =
    79.2 × 115
    = Rs. 91.08
    100