Discount


  1. A discount of 14% on the marked price of an article is allowed and then the article is sold for ₹ 387. The marked price of the article is
    1. ₹ 450
    2. ₹ 427
    3. ₹ 500
    4. ₹ 440

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Here , SP of article = ₹ 387 , discount = 14%
    Let the marked price be y
    ∴  ( 100 - 14 )% of y = 387
    ⇒ 86% of y = 387

    ∴  y =
    387 × 100
    = ₹ 450
    86

    We can find required answer with the help of given formula :
    Here, D = 14%, S.P. = 387, M.P. = ?
    M.P. =
    S.P. × 100
    100 − D

    Correct Option: A

    Here , SP of article = ₹ 387 , discount = 14%
    Let the marked price be y
    ∴  ( 100 - 14 )% of y = 387
    ⇒ 86% of y = 387

    ∴  y =
    387 × 100
    = ₹ 450
    86

    We can find required answer with the help of given formula :
    Here, D = 14%, S.P. = 387, M.P. = ?
    M.P. =
    S.P. × 100
    100 − D

    =
    387 × 100
    100 − 14

    =
    38700
    = ₹ 450
    86


  1. A man buys an article for ₹ 80 and marks it at ₹ 120. He then allows a discount of 40%. What is the loss or gain percent ?
    1. 12% gain
    2. 12% loss
    3. 10% gain
    4. 10% loss

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Given that , CP of article = ₹ 80 and marked price = ₹ 120

    Discount = 120 ×
    40
    = ₹ 48
    100

    ∴  S.P. = ₹ (120 – 48) = ₹ 72
    Loss = 80 – 72 = ₹ 8
    ∴  Loss % =
    8
    × 100 = 10%
    80

    Second method to solve this question :
    Here, C.P. = Rs. 80, M.P. = Rs. 120, D = 40%
    Using the given formula ,
    M.P.
    =
    100 + r
    C.P.100 − D

    Correct Option: D

    Given that , CP of article = ₹ 80 and marked price = ₹ 120

    Discount = 120 ×
    40
    = ₹ 48
    100

    ∴  S.P. = ₹ (120 – 48) = ₹ 72
    Loss = 80 – 72 = ₹ 8
    ∴  Loss % =
    8
    × 100 = 10%
    80

    Second method to solve this question :
    Here, C.P. = Rs. 80, M.P. = Rs. 120, D = 40%
    Using the given formula ,
    M.P.
    =
    100 + r
    C.P.100 − D

    120
    =
    100 + r
    80100 − 40

    3
    =
    100 + r
    260

    90 = 100 + r
    r =–10% (–ve sign shows loss)
    ⇒  Loss = 10%



  1. A retailer gets a discount of 40% on the printing price of an article. The retailer sells it at the printing price. His gain percent is
    1. 40%
    2. 55%
    3. 66
      2
      %
      3
    4. 75%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the printed price of the article be ₹ 100
    Discount = 40%
    C.P. = ₹ (100 – 40) = ₹ 60
    S.P. = ₹ 100

    ∴  Gain % =
    40
    × 100
    60

    Correct Option: C

    Let the printed price of the article be ₹ 100
    Discount = 40%
    C.P. = ₹ (100 – 40) = ₹ 60
    S.P. = ₹ 100

    ∴  Gain % =
    40
    × 100
    60

    Gain % =
    200
    = 66
    2
    %
    33


  1. A fan is listed at ₹ 1,500 and a discount of 20% is offered on the list price. What additional discount must be offered to the customer now to bring the net price to ₹ 1,104 ?
    1. 8%
    2. 10%
    3. 15%
    4. 12%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Given that , Listed price = ₹ 1,500 and additional discount = ₹ 1,104
    First discount = 20%

    Price after first discount = ₹1500 −
    20
    × 1500
    100

    Price after first discount = ₹ (1500 – 300) = ₹ 1200
    Let the additional discount be y%
    ∴  1200 −
    y × 1200
    = 1104
    100

    Correct Option: A

    Given that , Listed price = ₹ 1,500 and additional discount = ₹ 1,104
    First discount = 20%

    Price after first discount = ₹1500 −
    20
    × 1500
    100

    Price after first discount = ₹ (1500 – 300) = ₹ 1200
    Let the additional discount be y%
    ∴  1200 −
    y × 1200
    = 1104
    100

    ⇒  1200 – 12y = 1104
    ⇒  12y = 1200 – 1104 = 96
    ⇒  y =
    96
    = 8%
    12



  1. A retailer buys 40 pens at the marked price of 36 pens from a wholesaler. If he sells these pens giving a discount of 1%, what is the profit percent?
    1. 9%
    2. 10%
    3. 10
      1
      %
      9
    4. 11%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the marked price of each pen be y.
    Total cost price of 40 pens = Total marked price of 36 pens = ₹ 36y
    Selling price of 1 pen after 1% discount = (1 – 0.01)y = ₹ 0.99y
    Selling price of 40 pens = 40 × 0.99y = ₹ 39.6y
    Profit = SP - CP = 39.6y - 36y = ₹ 3.6y

    Profit % =
    3.6 y
    × 100
    36y

    Correct Option: B

    Let the marked price of each pen be y.
    Total cost price of 40 pens = Total marked price of 36 pens = ₹ 36y
    Selling price of 1 pen after 1% discount = (1 – 0.01)y = ₹ 0.99y
    Selling price of 40 pens = 40 × 0.99y = ₹ 39.6y
    Profit = SP - CP = 39.6y - 36y = ₹ 3.6y

    Profit % =
    3.6 y
    × 100
    36y

    Profit % =
    3.6
    × 100 = 10%
    36