## Discount

#### Discount

1. A dealer marks his goods 20% above cost price. He then allows some discount on it and makes a profit of 8%. The rate of discount is
1. 4%
2. 6%
3. 10%
4. 12%

1. Let C.P. of article = Rs. 100
∴  Marked price = Rs. 120
On profit of 8% , Its S.P. = Rs. 108
∴  Discount = Rs. (120 – 108) = Rs. 12
∴  If discount be y%, then,

 120 × y = 12 100

##### Correct Option: C

Let C.P. of article = Rs. 100
∴  Marked price = Rs. 120
On profit of 8% , Its S.P. = Rs. 108
∴  Discount = Rs. (120 – 108) = Rs. 12
∴  If discount be y%, then,

 120 × y = 12 100

 ⇒  y = 12 × 100 = 10% 120

1. A shopkeeper marks his goods 40% above the cost price and allows a discount of 25% on it. His gain per cent is
1. 5%
2. 10%
3. 15%
4. 20%

1. Suppose C.P. of article = Rs. 100
∴  Its marked price = Rs. ( 100 + 40 ) = 140
Discount = 25%

 ∴ S.P. of article = Rs. 140 × 75 = Rs. 105 100

Profit = S.P. of article - C.P. of article = 105 - 100 = Rs. 5

##### Correct Option: A

Suppose C.P. of article = Rs. 100
∴  Its marked price = Rs. ( 100 + 40 ) = 140
Discount = 25%

 ∴ S.P. of article = Rs. 140 × 75 = Rs. 105 100

Profit = S.P. of article - C.P. of article = 105 - 100 = Rs. 5
 ∴ Profit percent = Profit × 100 C.P.

 Profit percent = 5 × 100 = 5% 100

1. If a shop-keeper marks his goods for a certain amount so as to get 25% gain after allowing a discount of 20%, then his marked price is
1. Rs. 156.25
2. Rs. 146.25
3. Rs. 166.25
4. Rs. 150.25

1. Let the marked price of article be Rs. y and its cost price be Rs. 100.
According to the question.
(100 – 20)% of y = 125

 ⇒ y × 80 = 125 100

##### Correct Option: A

Let the marked price of article be Rs. y and its cost price be Rs. 100.
According to the question.
(100 – 20)% of y = 125

 ⇒ y × 80 = 125 100

 ⇒  y = Rs. 125 × 100 = Rs. 156.25 80

1. An article was sold at Rs. 950 allowing 5% discount on the marked price. The marked price of the article is
1. Rs. 960
2. Rs. 1000
3. Rs. 955
4. Rs. 945

1. Given that , S.P. of article = Rs. 950
Let the marked price of article be Rs. y.
According to the question,
95% of y = 950

 ⇒  y × 950 = 950 100

##### Correct Option: B

Given that , S.P. of article = Rs. 950
Let the marked price of article be Rs. y.
According to the question,
95% of y = 950

 ⇒  y × 950 = 950 100

 ⇒ y = 950 × 100 = Rs. 1000 95

1. A trader purchased a gift box for Rs. 150. What should be the marked price on the gift box so that after allowing a discount of 10%, he makes a profit of 10%?
1. Rs. 180
2. Rs. 183.3
3. Rs. 186.6
4. Rs. 190

1. Here , C.P. of gift box = Rs. 150
Suppose Marked price of gift box = Rs. y
According to the question,
( 100 - 10 )% of y = ( 100 + 10 )% of 150

 90y = 150 × 110 100 100

⇒  90y = 150 × 110

##### Correct Option: B

Here , C.P. of gift box = Rs. 150
Suppose Marked price of gift box = Rs. y
According to the question,
( 100 - 10 )% of y = ( 100 + 10 )% of 150

 90y = 150 × 110 100 100

⇒  90y = 150 × 110
 ⇒ y = 150 × 110 = Rs. 183.3 100