Discount
 A company offers 3 types of successive discounts : (i) 25% and 15%, (ii) 30% and 10%, (iii) 35% and 5%. Which offer is the best for a customer?

 First offer
 Second offer
 Third offer
 Any one; all are equally good

View Hint View Answer Discuss in Forum
Use the below formula to calculate the Equivalent discount.
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % is overall equals to = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100
Where D_{1} = Discount 1 and D_{2} = Discount 2Correct Option: C
Use the below formula to calculate the Equivalent discount.
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % is overall equals to = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100
Where D_{1} = Discount 1 and D_{2} = Discount 2
(i) : Equivalent discount= 25 + 15 − 25 × 15 % 100
= (40 – 3.75) % = 36.25%
(ii) : Equivalent discount= 30 + 10 − 30 × 10 % 100
= (40 – 3) % = 37%
(iii) : Equivalent discount= 35 + 5 − 30 × 10 % 100
= (40 – 1.75) % = 38.25%
Clearly, third offer is best for a customer.
 The difference between a single discount of 30% on 550 and two successive discounts of 20% and 10% on the same amount is

 Nil
 ₹ 11
 ₹ 22
 ₹ 44

View Hint View Answer Discuss in Forum
As we know from the given question.
Case I : A single discount of 30%
Case II : Two successive discounts of 20% and 10% Single equivalent discountEquivalent Discount D = 20 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100
Difference = (30 – 28)% = 2%Correct Option: B
As we know from the given question.
Case I : A single discount of 30%
Case II : Two successive discounts of 20% and 10% Single equivalent discountEquivalent Discount D = 20 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100
Difference = (30 – 28)% = 2%
∴ Required difference = 2% of 550Required difference = ₹ 2 × 550 = ₹ 11 10000
 The equivalent single discount for two successive discounts of 15 % and 10 % is

 25%
 20%
 23.5%
 20.5%

View Hint View Answer Discuss in Forum
As we know from the formula;
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100
Correct Option: C
As we know from the formula;
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100 Equivalent discount = 15 + 10 − 15 × 10 % = 23.5 % 100
 Successive discounts of 10 % and 20 % are equivalent to a single discount of :

 30%
 15%
 28%
 12%

View Hint View Answer Discuss in Forum
As we know from the formula;
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100
Correct Option: C
As we know from the formula;
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100 ∴ Required discount = 20 + 10 − 20 × 10 % 100
⇒ Required discount = 30 – 2 = 28%
 Successive discounts of 10 % and 30 % are equivalent to a single discount of :

 40%
 35 %
 38 %
 37 %

View Hint View Answer Discuss in Forum
As we know the formula for two successive discount.
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % is overall equals to = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100
Where D_{1} = Discount 1 and D_{2} = Discount 2Correct Option: D
As we know the formula for two successive discount.
Successive discounts of D_{1} % and D_{2} % is overall equals to = D_{1} + D_{2} − D_{1} × D_{2} % 100
Where D_{1} = Discount 1 and D_{2} = Discount 2
According to given question, D_{1} = 30 % and D_{2} = 10 %
Successive discounts of D_{1}% and D_{2}% is overall = 30 + 10 −30 × 10 = 40  3 = 37% 100