Discount


  1. An item is offered for sale at Rs. 250, less by successive discounts of 20 % and 15 %, The sale price of the item is :
    1. 82% of Rs. 250
    2. 77% of Rs. 250
    3. 68% of Rs. 250
    4. 65% of Rs. 250

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount

    = x + y −
    xy
    %
    100

    = 20 + 15 −
    20 × 15
    = 32%
    100

    Correct Option: C

    Single equivalent discount

    = x + y −
    xy
    %
    100

    = 20 + 15 −
    20 × 15
    = 32%
    100

    ∴  Required S.P. = (100 – 32)% of 250
    ∴  Required S.P. = 68% of 250


  1. If the successive discounts be 20 %, 10 % and 5 %, then the single equivalent rate of discount is :
    1. 31.6%
    2. 31.5%
    3. 31%
    4. 31.4%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    As we know that ,

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount for 20% and 10%
    = 20 + 10 −
    20 × 10
    %
    100

    = (30 – 2)% = 28%
    Calculate the Single equivalent discount for 28% and 5% further.

    Correct Option: A

    As we know that ,

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount for 20% and 10%
    = 20 + 10 −
    20 × 10
    %
    100

    = (30 – 2)% = 28%
    Single equivalent discount for 28% and 5%
    = 28 + 5 −
    28 × 5
    %
    100

    = 33 −
    140
    = 31.6%
    100



  1. The successive discount of 15 %, 20 % and 25 % on an article is equivalent to the single discount of
    1. 60%
    2. 47%
    3. 49%
    4. 40%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Use the below formula to calculate the Equivalent single discount.

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount for 15% and 20%
    = 15 + 20 −
    15 × 20
    %
    100

    = (35 – 3)% = 32%
    Single equivalent discount for 32% and 25%.
    Calculate the equation to find the equivalent discount.

    Correct Option: C

    Use the below formula to calculate the Equivalent single discount.

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount for 15% and 20%
    = 15 + 20 −
    15 × 20
    %
    100

    = (35 – 3)% = 32%
    Single equivalent discount for 32% and 25%
    = 32 + 25 −
    32 × 25
    %
    100

    = (57 – 8)% = 49%


  1. Successive discounts of 20% and 10% are equivalent to a single discount of :
    1. 15%
    2. 28%
    3. 25%
    4. 30%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Use the below formula to calculate the Single equivalent discount.

    Single equivalent discount = D1 + D2
    D1× D2
    %
    100

    Correct Option: B

    Use the below formula to calculate the Single equivalent discount.

    Single equivalent discount = D1 + D2
    D1× D2
    %
    100

    Single equivalent discount = 20 + 10 −
    20 × 10
    = 28%
    100



  1. Find a simple discount equivalent to a discount series of 10%, 20% and 25%.
    1. 55%
    2. 45%
    3. 52%
    4. 46%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    First method to solve this question :
    According to given question.
    Here, D1 = 10%, D2 = 20%, D3 = 25%
    Single equivalent discount

    = 100 −
    100 − D1
    100 − D2
    100 − D3
    × 100
    100100100

    = 100 −
    100 − 10
    100 − 20
    100 − 25
    × 100
    100100100

    2nd Method to solve this question :
    According to given question.
    Single equivalent discount for discounts of 10% and 20%
    = 20 + 10 −
    20 × 10
    %
    100

    = (30 – 2)% = 28%
    Single equivalent discounts for discounts of 28% and 25%
    Calculate further to solve this question.

    Correct Option: D

    First method to solve this question :
    According to given question.
    Here, D1 = 10%, D2 = 20%, D3 = 25%
    Single equivalent discount

    = 100 −
    100 − D1
    100 − D2
    100 − D3
    × 100
    100100100

    = 100 −
    100 − 10
    100 − 20
    100 − 25
    × 100
    100100100

    = 100 −
    90
    ×
    80
    ×
    75
    × 100
    100100100

    = 100 – 54 = 46%
    2nd Method to solve this question :
    According to given question.
    Single equivalent discount for discounts of 10% and 20%
    = 20 + 10 −
    20 × 10
    %
    100

    = (30 – 2)% = 28%
    Single equivalent discounts for discounts of 28% and 25%
    = 28 + 25 −
    28 × 25
    %
    100

    = (53 –7)% = 46%