Discount


  1. The list price (marked price) of an article is Rs. 900 and is available at two successive discounts of 20% and 10%. The selling price of the article, in rupees, is :
    1. 640
    2. 648
    3. 720
    4. 738

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Given that , List price (marked price) of an article = Rs. 900

    Single equivalent discount for a% and b% = a + b -
    a × b
    %
    100

    Here , a = 20 , b = 10%
    Single equivalent discount = 20 + 10 -
    20 × 10
    %
    100

    Single equivalent discount = (30 – 2)% = 28%
    ∴  S.P. of article = (100 – 28)% of Rs. 900

    Correct Option: B

    Given that , List price (marked price) of an article = Rs. 900

    Single equivalent discount for a% and b% = a + b -
    a × b
    %
    100

    Here , a = 20 , b = 10%
    Single equivalent discount = 20 + 10 -
    20 × 10
    %
    100

    Single equivalent discount = (30 – 2)% = 28%
    ∴  S.P. of article = (100 – 28)% of Rs. 900
    ⇒ S.P. of article = 72% × Rs. 900
    S.P. of article = Rs.
    900 × 72
    = Rs. 648
    100


  1. A retailer gets a discount of 40% on the printed price of an article. The retailer sells it at the printed price. His gain percent is
    1. 40%
    2. 55%
    3. 66
      2
      %
      3
    4. 75%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the marked price of the article be Rs. 100.
    on discount of 40% ,

    ∴  C.P. for the retailer = Rs.
    100 × 60
    = Rs. 60
    100

    Its S.P. = Rs. 100
    ∴  Profit = S.P. - C.P. = Rs. (100 – 60) = Rs. 40
    ∴ Profit percent =
    Profit
    × 100
    C.P.

    Correct Option: C

    Let the marked price of the article be Rs. 100.
    on discount of 40% ,

    ∴  C.P. for the retailer = Rs.
    100 × 60
    = Rs. 60
    100

    Its S.P. = Rs. 100
    ∴  Profit = S.P. - C.P. = Rs. (100 – 60) = Rs. 40
    ∴ Profit percent =
    Profit
    × 100
    C.P.

    ∴  Profit percent =
    40
    × 100
    60

    200
    = 66
    2
    %
    33



  1. A shopkeeper increases the price of an object by 40% and then sells it at 25% discount on the marked price. If the selling price of such an object be Rs. 2100, its cost price for the shopkeeper was
    1. Rs. 3000
    2. Rs. 1500
    3. Rs. 1750
    4. Rs. 2000

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Here , Selling price of an object = Rs. 2100
    a = 40% , b = -25%
    Using the given formula,

    Effective percentage = a + b +
    a × b
    %
    100

    Percentage effect = 40 − 25 −
    40 × 25
    %
    100

    Percentage effect = (15 – 10)% = 5%
    If the C.P. of article be Rs. y,

    Correct Option: D

    Here , Selling price of an object = Rs. 2100
    a = 40% , b = -25%
    Using the given formula,

    Effective percentage = a + b +
    a × b
    %
    100

    Percentage effect = 40 − 25 −
    40 × 25
    %
    100

    Percentage effect = (15 – 10)% = 5%
    If the C.P. of article be Rs. y,
    then, y ×
    105
    = 2100
    100

    ⇒ y =
    2100 × 100
    = Rs. 2000
    105


  1. A dealer is selling an article at a discount of 5% on the marked price. If the marked price is 12% above the cost price and the article was sold for Rs. 532, then the cost price is (in Rs.)
    1. 500
    2. 525
    3. 505
    4. 520

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Given that , S.P. of article = Rs. 532 , discount = 5%
    Let the C.P. of article be Rs. y.

    ∴  Marked price = Rs.
    112y
    100

    According to the question,
    112y
    ×
    95
    = 532
    100100

    Correct Option: A

    Given that , S.P. of article = Rs. 532 , discount = 5%
    Let the C.P. of article be Rs. y.

    ∴  Marked price = Rs.
    112y
    100

    According to the question,
    112y
    ×
    95
    = 532
    100100

    ⇒ y =
    532 × 10000
    = Rs. 500
    112 × 95



  1. A book seller allowed 10% discount on printed price. He gets 30% commission from publisher. His profit in per cent will be
    1. 20
    2. 28
      4
      7
    3. 25
    4. 26
      3
      7

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the marked price of book be Rs. 100.
    C.P. for the retailer = Rs. (100 – 30) = Rs. 70
    On 10% discount , S.P. for the retailer = Rs. 90
    Profit = S.P. - C.P. = 90 - 70 = Rs. 20

    ∴  Profit percent =
    Profit
    × 100
    C.P. for the retailer

    Correct Option: B

    Let the marked price of book be Rs. 100.
    C.P. for the retailer = Rs. (100 – 30) = Rs. 70
    On 10% discount , S.P. for the retailer = Rs. 90
    Profit = S.P. - C.P. = 90 - 70 = Rs. 20

    ∴  Profit percent =
    Profit
    × 100
    C.P. for the retailer

    Profit percent =
    20 × 100
    = 28
    4
    %
    707