Discount


  1. A cash payment that will settle a bill for 250 chairs at ₹ 50 per chair less 20% and 15% with a further discount of 5% on cash payment is :
    1. ₹ 8075
    2. ₹ 7025
    3. ₹ 8500
    4. ₹ 7125

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    By question, original price of 250 chairs
    = 250 × 50 = ₹ 12500

    Price after discount = 12500 ×
    80
    ×
    85
    ×
    95
    = ₹ 8075
    100100100

    Correct Option: A

    By question, original price of 250 chairs
    = 250 × 50 = ₹ 12500

    Price after discount = 12500 ×
    80
    ×
    85
    ×
    95
    = ₹ 8075
    100100100


  1. A shopkeeper sold a TV set for ₹ 17940, with a discount of 8% and gained 19.6%. If no discount is allowed, then what will be his gain per cent ?
    1. 25%
    2. 26.4 %
    3. 24.8%
    4. 30%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    SP = 17940, Discount = 8%

    ∴  MP =
    17940
    = ₹ 19500
    0.92

    ∴  Gain = 19.6% (given)
    ∴  CP =
    17940
    = ₹ 15000
    1.196

    New SP without discount = ₹ 19500
    Gain = (19500 – 15000) = ₹ 4500
    ∴  Gain per cent =
    4500
    × 100 = 30%
    15000

    Correct Option: D

    SP = 17940, Discount = 8%

    ∴  MP =
    17940
    = ₹ 19500
    0.92

    ∴  Gain = 19.6% (given)
    ∴  CP =
    17940
    = ₹ 15000
    1.196

    New SP without discount = ₹ 19500
    Gain = (19500 – 15000) = ₹ 4500
    ∴  Gain per cent =
    4500
    × 100 = 30%
    15000



  1. A bicycle originally costs ₹ 100 and was discounted 10%. After three months, it was sold after being discounted 15%. How much was the bicycle sold for ?
    1. ₹ 55.5
    2. ₹ 95.25
    3. ₹ 76.5
    4. None of these

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    According to question, SP of
    bicycle = 100 × 0.9 × 0.85 = ₹ 76.50

    Correct Option: C

    According to question, SP of
    bicycle = 100 × 0.9 × 0.85 = ₹ 76.50


  1. Sunder purchased an office bag with a price tag of ₹ 600 in a sale where 25% discount was being offered on the tag price. He was given a further discount of 10% on the amount arrived at after giving usual 25% discount. What was the final amount paid by Sunder ?
    1. ₹ 210
    2. ₹ 540
    3. ₹ 405
    4. ₹ 450

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Final amount after giving successive discounts of 25% and 10%
    = 600 × 0.75 × 0.9 = 405

    Correct Option: C

    Final amount after giving successive discounts of 25% and 10%
    = 600 × 0.75 × 0.9 = 405



  1. A merchant allows 5% discount on the marked price of an article to his customers. What price should he mark on an article the cost price of which is 712.50, so as to make a clear
    profit of 33
    1
    % on his outlay ?
    3
    1. ₹ 1000
    2. ₹ 1200
    3. ₹ 980
    4. ₹ 960

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the marked price be x.

    ∴ 
    95x
    = 712.50 ×
    400
    100300

    ⇒ 
    95x
    =
    712.5 × 4
    1003

    ⇒  x =
    712.5 × 4 × 100
    = ₹ 1000
    3 × 95

    Correct Option: A

    Let the marked price be x.

    ∴ 
    95x
    = 712.50 ×
    400
    100300

    ⇒ 
    95x
    =
    712.5 × 4
    1003

    ⇒  x =
    712.5 × 4 × 100
    = ₹ 1000
    3 × 95