Discount


  1. A retailer offers the following discount schemes for buyers on an article .
    i. Two successive discounts of 10 % .
    ii. A discount of 12 % followed by a discount of 8 %.
    iii. Successive discount of 15 % and 5 % .
    iv. A discount of 20 % .
    The selling price will be minimum under the scheme
    1. i
    2. ii
    3. iii
    4. iv

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    i. Equivalent single discount to 10 % and 10 % = 10 + 10 - (10 x 10)/100 % = 19 %
    ii. Equivalent single discount to 12 % and 8 % = 12 + 8 - (12 x 8)/100 = 20 - 0.96 = 19.04 %
    iii. Equivalent single discount to 15 % and 5 % = 15 + 5 - (15 x 5)/100 = 20 - 0.75 = 19.25 %
    iv. Equivalent single discount to 20 % = 20 %

    Correct Option: D

    i. Equivalent single discount to 10 % and 10 % = 10 + 10 - (10 x 10)/100 % = 19 %
    ii. Equivalent single discount to 12 % and 8 % = 12 + 8 - (12 x 8)/100 = 20 - 0.96 = 19.04 %
    iii. Equivalent single discount to 15 % and 5 % = 15 + 5 - (15 x 5)/100 = 20 - 0.75 = 19.25 %
    iv. Equivalent single discount to 20 % = 20 % So, the selling price will be minimum under the scheme iv as in this scheme, the discount is maximum .


  1. The market price of a clock is ₹ 3200 . It is to be sold at ₹ 2448 at two successive discounts . If the first discount is 10 %, then the second discount is
    1. 5 %
    2. 10 %
    3. 15 %
    4. 20 %

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let rate of second discount = r %
    MP = ₹ 3200 , SP = ₹ 2448 ,
    r1 = 10 % and r2 = r %
    ∴ y = MP x (100 - r1/100) (100 - r2/100)

    Correct Option: C

    Let rate of second discount = r %
    MP = ₹ 3200 , SP = ₹ 2448 ,
    r1 = 10 % and r2 = r %
    ∴ y = MP x (100 - r1/100) (100 - r2/100)
    ⇒ 2448 = [3200 x (100 - 10) x (100 - r)] / (100 x 100)
    ⇒ (2448 x 100 x 100) / (3200 x 90) = 100 - r
    ∴ r = 100 - 85 = 15 %



  1. A shopkeeper sells not books at the rate of ₹ 457 each and earns a commission of 4% He also sells pencil boxes at the rate of ₹ 80 each and earns a commission of 20%. How much amount of commission will he he earn in two weeks, if he sells 10 notebooks and 6 pencil boxes a boy ?
    1. ₹ 1956
    2. ₹ 1586
    3. ₹1496
    4. ₹ 1596
    5. None of the above

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    ∴ S.P of the notebook = ₹457
    ∴ Commission on one notebook = ₹ (4 x 457)/100
    and commission on 10 notebooks = 10 x (4 x 457)/100 = ₹ 18280
    Now,S.P of the pencil box = ₹ 80
    ∴ Commission on 1 pencil box = ₹ (80 x 20)/100
    Commission on 6 pencil boxes = (80 x 20 x 6)/100 = ₹ 96

    Hence ,total commission of 1 day = (182.80 + 96 ) = ₹ 278.80

    Correct Option: E

    ∴ S.P of the notebook = ₹457
    ∴ Commission on one notebook = ₹ (4 x 457)/100
    and commission on 10 notebooks = 10 x (4 x 457)/100 = ₹ 18280
    Now,S.P of the pencil box = ₹ 80
    ∴ Commission on 1 pencil box = ₹ (80 x 20)/100
    Commission on 6 pencil boxes = (80 x 20 x 6)/100 = ₹ 96

    Hence ,total commission of 1 day = (182.80 + 96 ) = ₹ 278.80
    Thus, total commission of 2 weeks = 278.80 x 14 = ₹ 3903.20


  1. If the price of an item is increased by 30 % and then allows two successive discounts of 10 % and 10 % . In last the price of an item is?
    1. Increased by 10%
    2. Increased by 5.3%
    3. decreased by 3%
    4. decreased by 5.3%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the cost price of item = ₹ N
    ∴ Marked price of item = N x (100 + 30)/100 = ₹ 13N/10

    Selling price of the item after two successive discount = (13N/10) x[ (100 - 10)/100 x (100 - 10)/100]
    = (13N/10) x (90/100) x (90/100) = ₹ 1053N/1000

    Correct Option: B

    Let the cost price of item = ₹ N
    ∴ Marked price of item = N x (100 + 30)/100 = ₹ 13N/10

    Selling price of the item after two successive discount = (13N/10) x[ (100 - 10)/100 x (100 - 10)/100]
    = (13N/10) x (90/100) x (90/100) = ₹ 1053N/1000

    Increment in the price of item = [{(1053N/1000) - N} / N] x 100 %
    = 53/10 %
    = 5.3 %



  1. The difference between a discount of 30% on ₹ 2000 and two successive discounts of 25% and 5% on the same amount is
    1. ₹ 30
    2. ₹ 35
    3. ₹ 25
    4. ₹ 40

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount per cent to 25% and 5%
    = r1 + r2 - (r1 . r2)/100 %

    Correct Option: C

    Single equivalent discount per cent to 25% and 5%
    = r1 + r2 - (r1 . r2)/100 %
    = 25 + 5 - (25 x 5)/100
    = 30 - 1.25
    = 28.78 %

    ∴ Required difference = [(30 - 28.75) x 2000]/100
    = 1.25 x 2000/100 = ₹ 25