## Discount

#### Discount

1. A person purchased a saree for ₹ 7710 after availing a net discount of ₹ 1285. The percentage of discount, the saree shop offers, is
1.  14 1 % 7
2.  14 2 % 7
3.  14 3 % 7
4.  14 4 % 7

1. Here , CP of saree = ₹ 7710 , Discount on saree = ₹ 1285
∴ Marked price = ₹ (7710 + 1285) = ₹ 8995
If discount = y %, then
According to question ,
y % of 8995 = 1285

 ⇒ 8995 × y = 1285 100

##### Correct Option: B

Here , CP of saree = ₹ 7710 , Discount on saree = ₹ 1285
∴ Marked price = ₹ (7710 + 1285) = ₹ 8995
If discount = y %, then
According to question ,
y % of 8995 = 1285

 ⇒ 8995 × y = 1285 100

 ⇒  y = 1285 × 100 = 100 = 14 2 % 8995 7 7

1. A shopkeeper sold an item at 10% loss after giving a discount equal to half the marked price. Then the cost price is
1.  1 th of marked price 9
2.  4 th of marked price 9
3.  5 th of marked price 9
4.  7 th of marked price 9

1. Suppose Marked price = ₹ p and cost price = ₹ q.
According to question ,
∴  50% of p = 90% of q

 ⇒ p × 50 = q × 90 100 100

 ⇒  q = p × 50 = ₹ 5 p 90 9

##### Correct Option: C

Suppose Marked price = ₹ p and cost price = ₹ q.
According to question ,
∴  50% of p = 90% of q

 ⇒ p × 50 = q × 90 100 100

 ⇒  q = p × 50 = ₹ 5 p 90 9

 q = 5 th of marked price. 9

1. A trader buys goods at 20% discount on marked price. If he wants to make a profit of 25% after allowing a discount of 20%, by what percent should his marked price be greater than the original marked price ?
1. 15%
2. 65%
3. 25%
4. 20%

1. Let Original marked price of goods = ₹ 100
20% discount ,

 C.P. = 100 × 80 = ₹ 80 100

Case II
If the marked price be y, then

##### Correct Option: C

Let Original marked price of goods = ₹ 100
20% discount ,

 C.P. = 100 × 80 = ₹ 80 100

Case II
If the marked price be y, then
 y × 80 = 80 × 125 100 100

 ⇒  y = 80 × 125 = ₹ 125 100

Required Percent = 125 – 100 = 25 %

1.  A shopkeeper sold an item for ₹ 1,510 after giving a discount of 24 1 % 2

and thereby incurred loss of 10%. Had he sold the item without discount, his net profit would have been
1. ₹ 641
2.  ₹ 322 1 9
3.  ₹ 422 2 9
4.  ₹ 322 2 9

1. Given that , SP of item = ₹ 1,510
Marked price of the article = ₹ y

 Discount = 24 1 % = 49 % 2 2

 ∴ 100 − 49 % of y = 1510 2

 ⇒  y × 200 − 49 = 1510 200

 ⇒  y × 151 = 1510 200

 ⇒  y = 1510 × 200 = ₹ 2000 151

##### Correct Option: D

Given that , SP of item = ₹ 1,510
Marked price of the article = ₹ y

 Discount = 24 1 % = 49 % 2 2

 ∴ 100 − 49 % of y = 1510 2

 ⇒  y × 200 − 49 = 1510 200

 ⇒  y × 151 = 1510 200

 ⇒  y = 1510 × 200 = ₹ 2000 151

 ∴  C.P. of article = 1510 × 100 = ₹ 15100 90 9

 ∴  Gain = 2000 − 15100 9

 Gain = 18000 − 15100 = 2900 9 9

 Gain = ₹ 322 2 9

1. The true discount on ₹ 1, 860 due after a certain time at 5% is ₹ 60. Find the time after which it is due.
1. 10 months
2. 8 months
3. 9 months
4. 1 year

1. Here , True discount = ₹ 60 , Rate = 5%
∴ Present worth = 1860 – 60 = ₹ 1800

 Time = 100 × True Discount Present worth × Rate

 Time = 100 × 60 = 2 year 1800 × 5 3

##### Correct Option: B

Here , True discount = ₹ 60 , Rate = 5%
∴ Present worth = 1860 – 60 = ₹ 1800

 Time = 100 × True Discount Present worth × Rate

 Time = 100 × 60 = 2 year 1800 × 5 3

 Time = 2 × 12 months = 8 months 3