Discount


  1. The marked price of a shirt and trousers are in the ratio 1 : 2. The shopkeeper gives 40% discount on the shirt. If the total discount on the set of the shirt and trousers is 30%, the discount offered on the trousers is
    1. 15%
    2. 20%
    3. 25%
    4. 30%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the marked price of shirt be p and that of trousers be 2p.
    Let the discount on the trousers be q%. Then,
    According to question ,

    p ×
    40
    + 2p ×
    y
    = 3p ×
    30
    100100100

    ⇒ 40p + 2pq = 90p
    ⇒ 2q = 90 – 40

    Correct Option: C

    Let the marked price of shirt be p and that of trousers be 2p.
    Let the discount on the trousers be q%. Then,
    According to question ,

    p ×
    40
    + 2p ×
    y
    = 3p ×
    30
    100100100

    ⇒ 40p + 2pq = 90p
    ⇒ 2q = 90 – 40
    ⇒  q =
    50
    = 25%
    2


  1. A dealer buys an article marked at ₹ 25,000 with 20% and 5% off. He spends ₹ 1,000 for its
    repair and sells it for ₹ 25,000. What is his gain or loss per cent?
    1. Loss of 25%
    2. Gain of 25%
    3. Gain of 10%
    4. Loss of 10%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Equivalent discount = 20 + 5 −
    20 × 5
    % = 24%
    100

    ∴  CP of article = ₹ 25000 ×
    76
    = ₹ 19000
    100

    Repairs cost = ₹ 1000
    ∴  Actual CP = 19000 +1000 = ₹ 20000
    SP = ₹ 25000
    Profit = 25000 –20000 = ₹ 5000
    ∴  Gain% =
    5000
    × 100 = 25%
    20000

    Correct Option: B

    Equivalent discount = 20 + 5 −
    20 × 5
    % = 24%
    100

    ∴  CP of article = ₹ 25000 ×
    76
    = ₹ 19000
    100

    Repairs cost = ₹ 1000
    ∴  Actual CP = 19000 +1000 = ₹ 20000
    SP = ₹ 25000
    Profit = 25000 –20000 = ₹ 5000
    ∴  Gain% =
    5000
    × 100 = 25%
    20000



  1. A shopkeeper gives 12 per cent additional discount after giving an initial discount of 20 per cent on the marked price of a radio. If the sale price of the radio is ₹ 704, the marked price is
    1. ₹ 844.80
    2. ₹ 929.28
    3. ₹ 1,044.80
    4. ₹ 1,000

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the marked price of the radio be x.
    According to the question,

    x ×
    80
    =
    88
    = 704
    100100

    ∴  x =
    704 × 100 × 100
    = ₹ 1000
    80 × 88

    Correct Option: D

    Let the marked price of the radio be x.
    According to the question,

    x ×
    80
    =
    88
    = 704
    100100

    ∴  x =
    704 × 100 × 100
    = ₹ 1000
    80 × 88


  1. A fan is listed at ₹ 1500 and a discount of 20% is offered on the list price. What additional
    discount must be offered to the customer to bring the net price to ₹ 1104 ?
    1. 8%
    2. 10%
    3. 12%
    4. 15%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    After a discount of 20%,
    Listed price = 80% of ₹ 1500

    = ₹ 1500 ×
    80
    = ₹ 1200
    100

    Difference
    = ₹ (1200 – 1104) = ₹ 96
    Let x % of 1200 = 96
    ⇒  x =
    96 × 100
    = 8
    1200

    ∴ Second discount = 8%

    Correct Option: A

    After a discount of 20%,
    Listed price = 80% of ₹ 1500

    = ₹ 1500 ×
    80
    = ₹ 1200
    100

    Difference
    = ₹ (1200 – 1104) = ₹ 96
    Let x % of 1200 = 96
    ⇒  x =
    96 × 100
    = 8
    1200

    ∴ Second discount = 8%



  1. A trader marked his goods at 20% above the cost price. He sold half the stock at the marked price, one quarter at a discount of 20% on the marked price and the rest at a discount of 40% on the marked price. His total gain is
    1. 2%
    2. 4.5%
    3. 13.5%
    4. 15%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the C.P. of total goods be ₹ 100.
    ∴  Marked price = ₹ 120

    S.P. of
    1
    stock
    4

    = (80% of 120) ×
    1
    = ₹ 24
    4

    ∴  Loss = ₹ (25 – 24) = ₹ 1
    S.P. of remaining
    1
    stock
    4

    = (60% of 120) ×
    1
    = ₹ 18
    4

    ∴ Loss = ₹ (25 – 18) = ₹ 7
    ∴  Gain = 10 – 1 – 7
    = ₹ 2 i.e., 2%

    Correct Option: A

    Let the C.P. of total goods be ₹ 100.
    ∴  Marked price = ₹ 120

    S.P. of
    1
    stock
    4

    = (80% of 120) ×
    1
    = ₹ 24
    4

    ∴  Loss = ₹ (25 – 24) = ₹ 1
    S.P. of remaining
    1
    stock
    4

    = (60% of 120) ×
    1
    = ₹ 18
    4

    ∴ Loss = ₹ (25 – 18) = ₹ 7
    ∴  Gain = 10 – 1 – 7
    = ₹ 2 i.e., 2%