## Discount

#### Discount

1. A shop-keeper sells a badminton racket whose marked price is ₹ 30, at a discount of 15% and gives a shuttle cock costing ₹ 1.50 free with each racket. Even then he makes a profit of 20%. His cost price, per racket, is
1. ₹ 21.00
2. ₹ 21.25
3. ₹ 20.00
4. ₹ 19.75

1. Given that , marked price = ₹ 30 , Discount = 15%
SP of racket = 85% of ₹ 30 = ₹ 25.50
One shuttle cock of ₹ 1.50 is free.
∴  Actual SP = ₹ (25.50 – 1.50) = ₹ 24
He still gains 20%

##### Correct Option: C

Given that , marked price = ₹ 30 , Discount = 15%
SP of racket = 85% of ₹ 30 = ₹ 25.50
One shuttle cock of ₹ 1.50 is free.
∴  Actual SP = ₹ (25.50 – 1.50) = ₹ 24
He still gains 20%

 ∴  CP = 100 ×24 = ₹ 20 120

1. While selling a watch, a shopkeeper gives a discount of 5%. If he gives a discount of 6%, he earns ₹ 15 less as profit. What is the marked price of the watch?
1. ₹ 1,250
2. ₹ 1,400
3. ₹ 1,500
4. ₹ 750

1. Let the marked price of watch be y.
According to question ,
( 100 - 5 )% of y - ( 100 - 6 )% of y = ₹ 15
⇒ 95% of y - 94% of y = ₹ 15

 ∴ y × 95 - y × 94 = 15 100 100

##### Correct Option: C

Let the marked price of watch be y.
According to question ,
( 100 - 5 )% of y - ( 100 - 6 )% of y = ₹ 15
⇒ 95% of y - 94% of y = ₹ 15

 ∴ y × 95 - y × 94 = 15 100 100

⇒  y = 15 × 100 = ₹ 1500

1. The cost price of an article is 64% of the marked price. The gain percentage after allowing a discount of 12% on the marked price is
1. 37.5%
2. 48%
3. 50.5%
4. 52%

1. Given , discount = 12%
Let marked price of article = ₹ 100
∴  C.P. of article = ₹ 64
∴  S.P. of article = ₹ 88
Profit = S.P. of article - C.P. of article = 88 - 64 = ₹ 24

 ∴ Profit percent = Profit ×100 C.P. of article

##### Correct Option: A

Given , discount = 12%
Let marked price of article = ₹ 100
∴  C.P. of article = ₹ 64
∴  S.P. of article = ₹ 88
Profit = S.P. of article - C.P. of article = 88 - 64 = ₹ 24

 ∴ Profit percent = Profit ×100 C.P. of article

 Profit percent = 24 ×100 = 37.5% 64

1. An article, which is marked ₹ 650, is sold for ₹ 572. The discount given is
1. 12%
2. 13%
3. 21%
4. 26%

1. Given in question , marked price = ₹ 650, SP of article = ₹ 572
∴ Discount = marked price - SP of article = 650 – 572 = 78
If the discount be d% then

 650 × d = 78 100

 ⇒  d = 78 × 100 = 12% 650

Second method to solve this question :
Here, M.P. = ₹ 650 , S.P. = ₹ 572
Using the given formula ,
 Discount % = M.P.− S.P. ×100 M.P.

##### Correct Option: A

Given in question , marked price = ₹ 650, SP of article = ₹ 572
∴ Discount = marked price - SP of article = 650 – 572 = 78
If the discount be d% then

 650 × d = 78 100

 ⇒  d = 78 × 100 = 12% 650

Second method to solve this question :
Here, M.P. = ₹ 650 , S.P. = ₹ 572
Using the given formula ,
 Discount % = M.P.− S.P. ×100 M.P.

 Discount % = 650 − 572 ×100 650

 Discount % = 7800 = 12% 650

1. The selling price of an article is ₹ 1,920 and the discount given is 4%. The marked price of the article is
1. ₹ 2,400
2. ₹ 2,000
3. ₹ 1,600
4. ₹ ,200

1. The selling price of an article = ₹ 1,920
If the marked price of the article be y, then
96% of y = 1920

 ⇒ y × 96 = 1920 100

 ⇒  y = 1920 × 100 = ₹ 2000 96

We can find the required answer with the help of given formula :
Here , S.P. = ₹ 1920 , D = 4% , M.P. = ?
 M.P. = S.P. × 100 100 − D

##### Correct Option: B

The selling price of an article = ₹ 1,920
If the marked price of the article be y, then
96% of y = 1920

 ⇒ y × 96 = 1920 100

 ⇒  y = 1920 × 100 = ₹ 2000 96

We can find the required answer with the help of given formula :
Here , S.P. = ₹ 1920 , D = 4% , M.P. = ?
 M.P. = S.P. × 100 100 − D

 M.P. = 1920 × 100 100 − 4

 M.P. = 1920 × 100 = ₹ 2000 96