Discount


  1. The marked price of watch was ₹ 820. A man bought the watch for ₹ 570.72 after getting two successive discounts, of which the first was 20%. The second discount was
    1. 18%
    2. 15%
    3. 13%
    4. 11%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Total discount = ₹ (820 – 570.72) = ₹ 249.28

    First discount = 820 ×
    20
    = ₹ 164
    100

    ∴  Second discount = ₹ (249.28 – 164) = ₹ 85.28
    Price of the article after first discount = ₹ (820 – 164) = ₹ 656
    If the second discount be D2 % ,
    then D2 % of 656 = 85.28

    Alternate method to solve this question :
    Here, M.P. = Rs. 820, S.P. = 570.72, D1 = 20%, D2 = ?
    S.P. = M.P.
    100 − D1
    100 − D2
    100100

    Correct Option: C

    Total discount = ₹ (820 – 570.72) = ₹ 249.28

    First discount = 820 ×
    20
    = ₹ 164
    100

    ∴  Second discount = ₹ (249.28 – 164) = ₹ 85.28
    Price of the article after first discount = ₹ (820 – 164) = ₹ 656
    If the second discount be D2 % ,
    then D2 % of 656 = 85.28
    ⇒  D2 =
    85.28 × 100
    = 13%
    656

    Alternate method to solve this question :
    Here, M.P. = Rs. 820, S.P. = 570.72, D1 = 20%, D2 = ?
    S.P. = M.P.
    100 − D1
    100 − D2
    100100

    570.72 = 820
    100 − 20
    100 − D2
    100100

    5707200
    = 100 − D2
    820 × 80

    100 − D2 = 87
    D2 = 13 %


  1. An article is listed at ₹ 920. A customer pays ₹ 742.90 for it after getting two successive discounts. If the rate of first discount is 15%, the rate of 2nd discount is
    1. 3%
    2. 5%
    3. 8%
    4. 12%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Total discount = ₹ (920 – 742.90) = ₹ 177.10
    First discount = 15%
    ∴  Discount = 15% of 920

    =
    920 × 15
    = ₹ 138
    100

    Price after this discount = 920 – 138 = ₹ 782
    Remaining discount = 177.10 – 138 = ₹ 39.10
    Let the second discount be D2 %.
    ∴ 
    782 × D2
    = 39.10
    100


    Alternate method to solve this question :
    Here, M.P. = Rs. 920, S.P. = Rs. 742.90
    D1 = 15%, D2 = ?
    S.P. = M.P.
    100 − D1
    100 − D2
    100100

       742.90 = 920
    100 − 15
    100 − D2
    100100


    Correct Option: B

    Total discount = ₹ (920 – 742.90) = ₹ 177.10
    First discount = 15%
    ∴  Discount = 15% of 920

    =
    920 × 15
    = ₹ 138
    100

    Price after this discount = 920 – 138 = ₹ 782
    Remaining discount = 177.10 – 138 = ₹ 39.10
    Let the second discount be D2 %.
    ∴ 
    782 × D2
    = 39.10
    100

    ⇒  D2 =
    39.10 × 100
    = 5%
    782

    Alternate method to solve this question :
    Here, M.P. = Rs. 920, S.P. = Rs. 742.90
    D1 = 15%, D2 = ?
    S.P. = M.P.
    100 − D1
    100 − D2
    100100

       742.90 = 920
    100 − 15
    100 − D2
    100100

    7429000
    = 100 − D2
    920 × 85

    95 = 100 – D2
    ⇒   D2 = 5%



  1. The difference between a discount of 40% on ₹ 500 and two successive discounts of 36 % and 4 % on the same amount is
    1. zero
    2. ₹ 1.93
    3. ₹ 2.00
    4. ₹ 7.20

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    As we know the formula for a equivalent discount for two success discounts.
    Single equivalent discount of two successive discounts of 36% and 4%.

    = 36 + 4 −
    36 × 4
    100

    = 40 – 1.44 = 38.56
    Percentage difference = 40 – 38.56 = 1.44

    Correct Option: D

    As we know the formula for a equivalent discount for two success discounts.
    Single equivalent discount of two successive discounts of 36% and 4%.

    = 36 + 4 −
    36 × 4
    100

    = 40 – 1.44 = 38.56
    Percentage difference = 40 – 38.56 = 1.44

    ∴  Required difference = 500 ×
    1.44
    = ₹ 7.20
    100


  1. An article is listed at ₹ 900 and two successive discounts of 8% and 8% are given on it. How much would the seller gain or lose, if he gives a single discount of 16%, instead of two discounts ?
    1. Gain of ₹ 4.76
    2. Loss of ₹ 5.76
    3. Gain of ₹ 5.76
    4. Loss of ₹ 4.76

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    As we know the formula for a equivalent discount for two successive discount.
    Equivalent discount for two successive discounts of 8% and 8%

    = 8 + 8 −
    8 × 8
    %
    100

    For a single discount of 16%,
    SP = 84 % of 900

    Correct Option: B

    As we know the formula for a equivalent discount for two successive discount.
    Equivalent discount for two successive discounts of 8% and 8%

    = 8 + 8 −
    8 × 8
    %
    100

    = (16–0.64) % = 15.36 %
    ∴  SP = (100 –15.36) % of 900
    = ₹
    84.64 × 900
    = ₹ 761.76
    100

    For a single discount of 16%,
    SP = 84% of 900
    = ₹
    84 × 900
    = ₹ 756
    100

    Certainly seller will lose in this case.
    ∴  Loss = ₹ (761.76 – 756)
    = ₹ 5.76



  1. The list price of a clock is ₹ 160. A customer buys it for ₹ 122.40 after two successive discounts. If first discount is 10%, the second is
    1. 10%
    2. 12%
    3. 15%
    4. 18%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    As per given question marked price = 160
    After 10% discount, The Selling price

    S.P. =
    100 - 10
    × 160 = ₹ 144
    100

    Let us assume the other discount = D%
    ∴ 
    (100 − D)
    × 144 = ₹ 122.40
    100

    ⇒  100 − D =
    12240
    144

    Alternate method to solve this question :
    S.P. = M.P.
    100 − D1
    100 − D2
    100100

    Correct Option: C

    As per given question marked price = 160
    After 10% discount, The Selling price

    S.P. =
    100 - 10
    × 160 = ₹ 144
    100

    Let us assume the other discount = D%
    ∴ 
    (100 − D)
    × 144 = ₹ 122.40
    100

    ⇒  100 − D =
    12240
    144

    ⇒  100 – D = 85
    ⇒  D = 100 – 85 = 15%
    Alternate method to solve this question :
    S.P. = M.P.
    100 − D1
    100 − D2
    100100

    ⇒  122.40 = 160
    100 − 10
    100 − D2
    100100

    12240
    = 90 ×
    100 - D2
    160100

    1224000
    = 100 − D2
    160 × 90

    12240
    = 100 − D2
    16 × 9

    1360
    = 100 − D2
    16 × 1

    ⇒  85 = 100 – D2
    ⇒  D2 = 15%