## Discount

#### Discount

1. A tradesman allows a discount of 15% on the marked price. How much above the cost price must he mark his goods as to gain 19%?
1. 34%
2. 40%
3. 25%
4. 30%

1. Here, r = 15% and R = 19%
∴ Requirement percentage = [(r + R) / (100 - r)] x 100%

##### Correct Option: B

Here, r = 15% and R = 19%
∴ Requirement percentage = [(r + R) / (100 - r)] x 100%
= [(15 + 19) / (100 - 15)] x 100% = [(34 x 100) / 85 ] % = 40%

1. If marked price of an article an article is 30% more than its cost price and 10% discount is given, then profit per cent is
1. 181/2%
2. 20%
3. 11/2%
4. 17%

1. Here, r = 30% and r1 = 10%
∴ Profit per cent = [{r x (100 - r1)}/100] - r1
= [30 x (100 - 10)/100] - 10

##### Correct Option: D

Here, r = 30% and r1 = 10%
∴ Profit per cent = [{r x (100 - r1)}/100] - r1
= [30 x (100 - 10)/100] - 10
= [30 x 90/100] - 10
= 27 -10 = 17%

1. If a shopkeeper sold a book with 20% profit after giving a discount of 10% on marked price. The ratio of cost price and marked price of the book is
1. 6 : 5
2. 5 : 6
3. 3 : 4
4. 2 : 3

1. Let the marked price of book = ₹ N
Selling price after 10% discount = 90N/100 = ₹ 9N/10
Profit = 20%
∴ Cost price of book = (9N/10) x (100N/120) = ₹ 3N/4

##### Correct Option: C

Let the marked price of book = ₹ N
Selling price after 10% discount = 90N/100 = ₹ 9N/10
Profit = 20%
∴ Cost price of book = (9N/10) x (100N/120) = ₹ 3N/4
Hence, required ratio = 3N/4 : N = 3 : 4

1. A shopkeeper marked 50% more price than cost price of the article . If he allows 30% discount to his customers, then his profit per cent is
1. 5%
2. 10%
3. 12%
4. 15%

1. Here, r = 50% and r1 = 30%
∴ Gain per cent = [r(100 - r1)/100] - r1

##### Correct Option: A

Here, r = 50% and r1 = 30%
∴ Gain per cent = [r(100 - r1)/100] - r1
= [50 x (100 - 30)/100] - 30
= 35 - 30 = 5%

1. A man purchased a shirt and pant with a discount of 25% on its marked price. He sold them at a price 40% more than the price at which he bought them. How much percent the new selling price to its marked price?
1. 5%
2. 7.5%
3. 9%
4. 12.5%

1. Let the original price of pant and shirt be = ₹ N.
∴ Cost price of point and shirt = [N x (100 - 25)]/100 = ₹ 3N/4
And selling price of shirt and pant = (3N/4) x (100 + 40)/100 = (3N/4) x (140/100)
= ₹ 21N/20

##### Correct Option: A

Let the original price of pant and shirt be = ₹ N.
∴ Cost price of point and shirt = [N x (100 - 25)]/100 = ₹ 3N/4
And selling price of shirt and pant = (3N/4) x (100 + 40)/100 = (3N/4) x (140/100)
= ₹ 21N/20

Hence, required percentage
= [(21N/20 - N)/ N] x 100 % = 100 / 20 % = 5%