Discount


  1. The marked price of a piano was ₹ 15,000. At the time of sale, there were successive discounts of 20%, 10% and 10% respectively on it. The sale price was
    1. ₹ 9,720
    2. ₹ 9,750
    3. ₹ 9,760
    4. ₹ 9,780

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Use the below formula to calculate the Equivalent single discount.

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount for 20% and 10% = 20 + 10 −
    20 × 10
    % = (30 - 2) = 28%
    100

    Single equivalent discount for 28% and 10% = 28 + 10 −
    28 × 10
    % = ( 38 - 2.8 ) % = 35.2%
    100

    Alternate method to solve this question :
    According to given question.
    Here, M.P. = ₹ 15000 , S.P. = ?
    D1 =20%, D2 = 10%, D3 = 10%
    S.P = M.P
    100 − D1
    100 − D2
    100 − D3
    100100100

    ⇒  S.P = 15000
    100 − 20
    100 − 10
    100 − 10
    100100100

    Correct Option: A

    Use the below formula to calculate the Equivalent single discount.

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount for 20% and 10% = 20 + 10 −
    20 × 10
    % = (30 - 2) = 28%
    100

    Single equivalent discount for 28% and 10% = 28 + 10 −
    28 × 10
    % = ( 38 - 2.8 ) % = 35.2%
    100

    ∴  S.P. of Piano =
    15000 ×(100 −35.2)
    100

    ∴  S.P. of Piano = ₹ 9,720
    Alternate method to solve this question :
    According to given question.
    Here, M.P. = ₹ 15000 , S.P. = ?
    D1 =20%, D2 = 10%, D3 = 10%
    S.P = M.P
    100 − D1
    100 − D2
    100 − D3
    100100100

    ⇒  S.P = 15000
    100 − 20
    100 − 10
    100 − 10
    100100100

    ⇒  S.P = 15000 ×
    80
    ×
    90
    ×
    90
    100100100

    ⇒  S.P = 15 × 72 × 9 = ₹ 9720


  1. A shopkeeper purchased a chair marked at ₹ 600 at two successive discounts of 15% and
    20% respectively. He spent ₹ 28 on transportation and sold the chair for ₹ 545. His gain percent was
    1. 25%
    2. 30%
    3. 35%
    4. 20%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    C.P of chair = 600 −
    600 × 15
    ×
    80
    100100

    Correct Option: A

    C.P of chair = 600 −
    600 × 15
    ×
    80
    100100

    C.P of chair =
    510 × 80
    = ₹ 408
    100

    Actual C.P. = 408 + 28 = ₹ 436
    Gain percent =
    545 - 436
    × 100 = 25 %
    436



  1. The cost price of an article is ₹ 100. A discount series of 5 %, 10 % successively reduces the price of a article by
    1. ₹ 4.5
    2. ₹ 14.5
    3. ₹ 24.5
    4. None of the above

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    As we know the formula for two successive discount.

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Correct Option: B

    As we know the formula for two successive discount.

    Equivalent single discount = D1 + D2
    D1 × D2
    %
    100

    Single equivalent discount = 10 + 5 −
    10 × 5
    = 14.5%
    100

    i.e. ₹ 14.50


  1. A dealer buys a table listed at ₹ 1,500 and gets successive discounts of 20 % and 10 %. He spends ₹ 20 on transportation and sells at a profit of 20 %. Find the Selling Price of the table (in rupees).
    1. 1320
    2. 1080
    3. 1200
    4. 1230

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Single equivalent discount = 20 + 10 −
    20 × 10
    = 28%
    100

    Correct Option: A

    Single equivalent discount = 20 + 10 −
    20 × 10
    = 28%
    100

    ∴  C.P of table =
    1500 × (100 - 28)
    100

    ∴  C.P of table =
    1500 × 72
    100

    ∴  C.P of table = ₹ 1080
    Actual C.P. = 1080 + 20 = ₹ 1100
    ∴  Required S.P. = 1100 ×
    120
    = ₹ 1320
    100



  1. A purchased a dining table, marked at ₹ 3,000 at a successive discounts of 10% and 15% respectively. He gave ₹ 105 as transportation charge and sold it at ₹ 3,200. What is his gain percentage?
    1. 22
      1
      %
      3
    2. 25%
    3. 33
      1
      %
      3
    4. 37
      17
      %
      24

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Cost Price for A = 3000 ×
    90
    ×
    85
    = ₹ 2295
    100100

    Correct Option: C

    Cost Price for A = 3000 ×
    90
    ×
    85
    = ₹ 2295
    100100

    Actual Cost Price for A = 2295 + 105 = ₹ 2400
    ∴  Gain % =
    800
    × 100
    2400

    Gain % =
    100
    = 33
    1
    %
    33