Discount


  1. A dealer marks his goods at 25% above the cost price and allows a discount of 10% for cash payment. His profit % is :
    1. 17.5%
    2. 15%
    3. 12.5%
    4. 20%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let Cost price of article = ₹ 100
    Marked price = ₹ 125

    ∴  S.P. =
    125 × 90
    = ₹ 112.5
    100

    ∴  Gain = 112.5 – 100 = 12.5
    ⇒  Gain percent = 12.5%
    2nd method to solve this question.
    Here, r = 25%, r1 = 10%
    Profit % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Correct Option: C

    Let Cost price of article = ₹ 100
    Marked price = ₹ 125

    ∴  S.P. =
    125 × 90
    = ₹ 112.5
    100

    ∴  Gain = 112.5 – 100 = 12.5
    ⇒  Gain percent = 12.5%
    2nd method to solve this question.
    Here, r = 25%, r1 = 10%
    Profit % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Profit % =
    25 × (100 − 10)
    − 10
    100

    Profit % =
    25 × 90
    − 10
    100

    Required Profit % = 22.5 – 10 = 12.5%


  1. The marked price is 20% higher than cost price. A discount of 20% is given on the marked price. By this type of sale, there is
    1. 4% loss
    2. 2% loss
    3. no loss no gain
    4. 4% gain

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let Cost price = ₹ 100
    Marked price = ₹ 120

    Selling price =
    120 × 80
    = ₹ 96
    100

    2nd method to solve this question.
    Here, r = 20%, r1 = 20%
    Loss % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Correct Option: A

    Let Cost price = ₹ 100
    Marked price = ₹ 120

    Selling price =
    120 × 80
    = ₹ 96
    100

    ∴  Loss = 4 and loss percent = 4%
    2nd method to solve this question.
    Here, r = 20%, r1 = 20%
    Loss % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Loss % =
    20 × (100 − 20)
    − 20
    100

    Loss % =
    20 × 80
    − 20
    100

    Loss % = –4% (–ve sign shows loss)
    Required Loss % = 4% loss



  1. A trader marks his goods 45 % above the cost price and gives a discount of 20 % on the marked price. The gain % on goods he makes is :
    1. 15%
    2. 14%
    3. 29%
    4. 16%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the C.P. of article be ₹ 100
    ⇒  Marked price = ₹ 145

    ⇒ S.P. =
    145 × 80
    = ₹ 116
    100

    2nd method to solve this question.
    Here, r = 45%, r1 = 20%
    Gain % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Correct Option: D

    Let the C.P. of article be ₹ 100
    ⇒  Marked price = ₹ 145

    ⇒ S.P. =
    145 × 80
    = ₹ 116
    100

    ⇒  Profit percent = 16%
    2nd method to solve this question.
    Here, r = 45%, r1 = 20%
    Gain % =
    r × (100 − r1)
    − r1
    100

    Gain % =
    45 × (100 − 20)
    − 20
    100

    Gain % =
    3600
    − 20
    100

    Required Gain % = 36 – 20 = 16%


  1. A dealer marks his goods at 40 % above the cost price and allows a discount of 20 % on the marked price. The dealer has a
    1. loss of 20 %
    2. gain of 25 %
    3. loss of 12 %
    4. gain of 12 %

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the CP of article be ₹ 100.
    ∴  Marked price = ₹ 140

    S.P. =
    140 × 80
    = ₹ 112
    100

    2nd Method to solve this question.
    Here, r = 40%, r1 = 20%
    Required profit or loss % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Correct Option: D

    Let the CP of article be ₹ 100.
    ∴  Marked price = ₹ 140

    S.P. =
    140 × 80
    = ₹ 112
    100

    ∴  Gain percent = 12%
    2nd Method to solve this question.
    Here, r = 40%, r1 = 20%
    Required profit or loss % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Required profit or loss % =
    40 × (100 − 20)
    − 20
    100

    Required profit or loss % =
    40 × 80
    −20
    100

    Required profit or loss % = 32 – 20 = 12% profit



  1. If a shopkeeper marks the price of goods 50% more than their cost price and allows a discount of 40%, what is his gain or loss percent ?
    1. Gain of 10%
    2. Loss of 10%
    3. Gain of 20%
    4. Loss of 20%

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let C.P. of article = ₹ 100
    Marked price = ₹ 150

    S.P. =
    150 × 60
    = ₹ 90
    100

    2nd method to solve this question.
    Here, r = 50%, r1 = 40%
    His loss % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Correct Option: B

    Let C.P. of article = ₹ 100
    Marked price = ₹ 150

    S.P. =
    150 × 60
    = ₹ 90
    100

    Loss = 100 – 90 = ₹ 10 i.e. 10%
    2nd method to solve this question.
    Here, r = 50%, r1 = 40%
    His loss % =
    r ×(100 − r1)
    − r1
    100

    Loss % =
    50 × (100 − 40)
    − 40
    100

    Loss % =
    50 × 60
    − 40
    100

    Loss % = –10% (–ve sign shows loss)
    Required Loss % = 10% loss