Simple interest
 An old article is available for ₹ 12,000 at cash payment or is available for ₹ 7,000 cash payment and a monthly instalment of ₹630 for 8 months. The rate per cent per annum is

View Hint View Answer Discuss in Forum
As per the given in question , we have
Simple Interest = (7000 + 630 × 8) – 12000
Simple Interest = (7000 + 5040) – 12000
Simple Interest = 12040 – 12000 = 40
Total Principal = 5000 + 4370 + 3740 + 3110 + 2480 + 1850 + 1220 + 590 = ₹ 22360Correct Option: A
As per the given in question , we have
Simple Interest = (7000 + 630 × 8) – 12000
Simple Interest = (7000 + 5040) – 12000
Simple Interest = 12040 – 12000 = 40
Total Principal = 5000 + 4370 + 3740 + 3110 + 2480 + 1850 + 1220 + 590 = ₹ 22360
Rate = 40 × 100 ×12 ≈ 2.1% 22360 × 1
 Ramesh deposited 15600 in a fixed deposit at the rate of 10% per annum simple interest. After every second year, he adds his interest earnings to the principal. The interest at the end of fourth year is

View Hint View Answer Discuss in Forum
According to question ,
SI earned after two years = 15600 × 10 × 2 = ₹ 3120 100
∴ Principal for next two years = ₹ (15600 + 3120) = ₹ 18720
Correct Option: D
According to question ,
SI earned after two years = 15600 × 10 × 2 = ₹ 3120 100
∴ Principal for next two years = ₹ (15600 + 3120) = ₹ 18720SI earned at the end of fourth year = 18720 × 10 × 1 = ₹ 1872 100
 A part of ₹ 1500 was lent at 10% per annum and the rest at 7% per annum simple interest. The total interest earned in three years was ₹ 396. The sum lent at 10% was

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let p be lent at 10% per annum.
Now,
∴ (1500 – p ) is lent at 7% per annum.p × 10 × 3 + (1500  p) × 7 × 3 = 396 100 100
Correct Option: A
Let p be lent at 10% per annum.
Now,
∴ (1500 – p ) is lent at 7% per annum.p × 10 × 3 + (1500  p) × 7 × 3 = 396 100 100
⇒ 30p + 31500 – 21p = 39600
⇒ 9p = 39600 – 31500
⇒ p = 8100 ÷ 9 = ₹ 900
 If A borrowed Rs. P at x% and B borrowed Rs. Q (> P) at y% per annum at simple interest at the same time, then the amount of their debts will be equal after

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let amounts be equal in T years.
We can find the SI with the help of given formula ,S.I = Principal × Time × Rate 100 ∴ P + P × x × T = Q + Q × y × T 100 100 ⇒ PxT  QyT = Q  P 100 100 ⇒ T Px  Qy Q  P 100
Correct Option: A
Let amounts be equal in T years.
We can find the SI with the help of given formula ,S.I = Principal × Time × Rate 100 ∴ P + P × x × T = Q + Q × y × T 100 100 ⇒ PxT  QyT = Q  P 100 100 ⇒ T Px  Qy Q  P 100 ⇒ T = 100 Q  P Px  Qy
 Mohan lends Rs. 500 to John and a certain sum to Tom at the same time at a simple interest of 8% per annum. If in 4 years, he altogether receives Rs. 210 as interest from the two, then the sum of money he lent to Tom was

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let the money lent to Tom be Rs. p.
As we know that ,Simple interest = Principal × Time × Rate 100 ∴ 500 × 8 × 4 + p × 8 × 4 = 210 100 100 ⇒ 160 + 32p = 210 100 32p = 210  160 = 50 100
Correct Option: C
Let the money lent to Tom be Rs. p.
As we know that ,Simple interest = Principal × Time × Rate 100 ∴ 500 × 8 × 4 + p × 8 × 4 = 210 100 100 ⇒ 160 + 32p = 210 100 32p = 210  160 = 50 100 ⇒ p = 50 × 100 = Rs. 156.25 32