Fractions


  1. 1/8th part of a pencil is black, half of the remaining is white. If the remaining part is blue and length of this blue part is 31/2cm, then find the length of the pencil ?
    1. 6 cm
    2. 7 cm
    3. 8 cm
    4. 9 cm

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the total length of pencil = L cm
    Then, black part = L/8
    ∴ Remaining part = L - L/8 = 7L/ 8
    and White part = (7L/8)/2 = 7L/8
    ∴ Remaining part = L - (L/8 + 7L/16) = 7L/16
    ∴ length of blue part = 7L/16

    Correct Option: C

    Let the total length of pencil = L cm
    Then, black part = L/8
    ∴ Remaining part = L - L/8 = 7L/ 8
    and White part = (7L/8)/2 = 7L/8
    ∴ Remaining part = L - (L/8 + 7L/16) = 7L/16
    ∴ length of blue part = 7L/16

    According to the question,
    7L/16 = 31/2
    ⇒ 7L/16 = 7/2
    ∴ L =8


  1. In a polling booth, total number of voters is 1575 out of which 0.4 part are male voters. If a candidate gets 0.4 part of female votes, then find how many votes did the candidate get ?
    1. 945
    2. 756
    3. 378
    4. 630

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Number of male voters = 4/10 of 1575 = 4/10 x 1575 = 630
    Number of female voters=1575 - 630 = 945

    Correct Option: B

    Number of male voters = 4/10 of 1575 = 4/10 x 1575 = 630
    Number of female voters=1575 - 630 = 945

    Now, total votes that candidate got = (6/10) x 630 + (4/10) x 945 = 378 + 378 = 756



  1. In a village, (5/8)th of the population are adults,half of the adults are male,(4/5)th of adult females are illiterate. if 400 females are illiterate, then the population of the village is ?
    1. 2000
    2. 1500
    3. 1800
    4. 1600

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Let the population of village = N
    Then, adult's population = 5N/8
    and adult females = 1/2 x 5N/8 = 5N/16
    ∴ illiterate females = 4/5 of adult female population
    ⇒ 400 = 4/5 x 5N/16

    Correct Option: D

    Let the population of village = N
    Then, adult's population = 5N/8
    and adult females = 1/2 x 5N/8 = 5N/16
    ∴ illiterate females = 4/5 of adult female population
    ⇒ 400 = 4/5 x 5N/16
    ⇒ N = (400 x 16)/4
    ∴ N = 1600


  1. (1/4)th of number of boys and (3/8)th of number of girls participated in annual sport days in the school. What fractional part of total number of students participated ?
    1. 32%
    2. 20%
    3. 36%
    4. data inadequate

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Total number of students participated = (B/4 + 3G/4)
    ∴ Required percentage= (B/4 + 3G/4) / (B+G) x 100%

    Correct Option: D

    Total number of students participated = (B/4 + 3G/4)
    ∴ Required percentage= (B/4 + 3G/4) / (B+G) x 100%
    Clearly, given data is inadequate.



  1. A scooter before overhauling requires 2/3 h service time every 45 days,while after overhauling it requires 2/3 h service time every 60 days. what fraction of pre-overhauling service time is saved in the latter case ?
    1. 4/3
    2. 1/3
    3. 3/4
    4. 1/4

  1. View Hint View Answer Discuss in Forum

    Time required for service before overhauling = 2/3h = 40 min in 45 days
    and time required for service after overhualing =2/3h= 40 min in 60 days
    Now,LCM of 45 and 60 = 180 days
    time required for service before overhauling is 180 days = 40 x

    Correct Option: D

    Time required for service before overhauling = 2/3h = 40 min in 45 days
    and time required for service after overhualing =2/3h= 40 min in 60 days
    Now,LCM of 45 and 60 = 180 days
    time required for service before overhauling is 180 days = 40 x 4 = 160 min
    and time required for service before overhauling is 180 days =40 x 3 = 120 min
    ∴ fraction of time saved = 160 - 120/160 =40/160 = 1/4